У російському суді політв’язень Приходько заперечив підготовку “теракту у Львові”

Дата: 29 Травня 2020
A+ A- Підписатися

У Південному окружному військовому суді Ростова-на-Дону проукраїнський активіст з Криму Олег Приходько заперечив звинувачення в нібито підготуванні теракту в Генеральному консульстві Росії у Львові.

Олег Приходько

Про це “Крим.Реалії” повідомив адвокат Сергій Легостов.

“Суд полягає в тому, що прокурор подав тільки обвинувальний висновок у справі. За версією слідства, це підготовка до вчинення терористичних актів. Приходько висловив свою незгоду в справі. Він сказав про переслідування українців у Криму і кримських татар. Свою справу вважає політично вмотивованою, про що заявив у суді”, – повідомив Легостов.

Олег Приходько на питання прокурора про застосування до нього тортур під час затримання і допитів відповів негативно.

“Тобто тортури або застосування фізичного чи психологічного насильства до мого підзахисного не застосовувалися”, – пояснив адвокат.

Він уточнив, що в зал суду допустили дочку Олега Приходька Наталю.

Наступне судове засідання відбудеться 9 червня. За словами адвоката, планується виклик і допит свідків.

Раніше заарештованому проукраїнському активісту з Криму Олегу Приходьку рідні передали ліки, які адміністрація російського слідчого ізолятора в Ростові-на-Дону забрала на перевірку.

Як відомо, Олега Приходька затримали вранці 10 жовтня минулого року. Російські силовики ввірвалися до його будинку та відвезли в невідомому напрямку. Згодом стало відомо, що чоловіка звинуватили в підготуванні теракту. ФСБ вважає Приходька, який очолював до окупації в Саках відділення партії “Свобода”, прихильником нацистської ідеології і членом “українських екстремістських організацій”.

16 січня повідомлялося, що Приходьку висунули нове звинувачення – в “незаконному придбанні, переданні, збуті, зберіганні, перевезенні або носінні вибухових речовин чи вибухових пристроїв”.

Також Приходьку висунули ще один епізод звинувачення – планування вибуху в будівлі генерального консульства Росії у Львові.

5 лютого підконтрольний Росії Київський райсуд Сімферополя продовжив арешт Олегу Приходьку до 10 квітня.

Прокуратура Автономної Республіки Крим у зв’язку з арештом Приходька розпочала кримінальне провадження за ч. 1 ст. 146 Кримінального кодексу України (“Незаконне позбавлення волі”).

Нагадаємо, мешканці окупованої території перебувають під захистом Женевських конвенцій, які забороняють, зокрема, їхнє переміщення на території держави-окупанта чи за кордоні Ст. 49 Конвенції "Про захист цивільного населення під час війни".. Правозахисники Регіонального центру з прав людини називають такі дії воєнним злочином і закликають мешканців Криму надсилати матеріали, які підтверджують цей воєнний злочин з боку Російської Федерації та окупаційної адміністрації півострова.

Вони просять надсилати копії підтверджувальних документів, фото- й відеоматеріалів на електронну адресу Регіонального центру прав людини (rchr.sev@gmail.com). Правозахисники гарантують конфіденційність і запевняють, що такі докази допоможуть їм у притягненні до відповідальності організаторів міжнародних злочинів у Криму в Міжнародному кримінальному суді в Гаазі.

31 березня ZMINA повідомляла про незаконне етапування політв’язня до СІЗО російського Ростова-на-Дону. 

Олег Приходько залишається під вартою до осені. Апеляційний військовий суд міського округу Власіха Московської області 7 травня відхилив скаргу захисту кримчанина на продовження арешту.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter