Політв’язня Приходька етапують з окупованого Криму до Росії

Дата: 31 Березня 2020
A+ A- Підписатися

У тимчасово окупованому Криму проукраїнському активістові Олегу Приходьку продовжили арешт до 15 вересня. Його етапують до російського Ростова-на-Дону.

Олег Приходько

Про це з посиланням на адвоката Назіма Шейхмамбетова повідомляє громадянський рух “Кримська солідарність”.

Повідомляється, що на 10:00 9 квітня призначено перше судове засідання в Південному окружному військовому суді в Ростові-на-Дону. Справу вже передано до суду для розгляду по суті. 

“Олега Приходька звинувачують за такими статтями КК РФ: ч. 1 ст. 30 і ч. 1 статті 205 КК РФ (“Приготування до вчинення терористичного акту”), ч. 1 ст. 222 КК РФ (“Придбання та зберігання вибухових речовин”) і ч. 1 ст. 223-1 КК РФ (“Виготовлення вибухових речовин”). Найближчим часом Олег Приходько буде етапований з Криму до Ростова-на-Дону”, – розповів захисник активіста.

Наразі політв’язень перебуває в СІЗО-1 міста Сімферополя в тій самій камері.

“Виглядає бадьоро, критичних скарг і зауважень на здоров’я та умови утримання немає. Ліки передають своєчасно”, – прокоментував адвокат.

За його словами, український політв’язень передає всім слова подяки за підтримку його і його родини, а також усіх політв’язнів. Він має намір доводити свою невинуватість і абсурдність висунутих обвинувачень.

“Незважаючи на мої політичні погляди, незгоду з окупацією Криму, про що я казав і кажу відкрито, мені ніколи навіть на думку не спадало підривати когось. Тероризм і насильство – це зло. А кримінальна справа стосовно мене – це помста за мої політичні погляди”, – попросив передати свої слова громаді Олег Приходько.

Як відомо, Олега Приходька затримали вранці 10 жовтня минулого року. Російські силовики ввірвалися до його будинку та відвезли в невідомому напрямку. Згодом стало відомо, що чоловіка звинуватили в підготуванні теракту. ФСБ вважає Приходька, який очолював до окупації в Саках відділення партії “Свобода”, прихильником нацистської ідеології і членом “українських екстремістських організацій”.

5 лютого підконтрольний Росії Київський райсуд Сімферополя продовжив арешт Олегу Приходьку до 10 квітня.

Прокуратура Автономної Республіки Крим у зв’язку з арештом Приходька розпочала кримінальне провадження за ч. 1 ст. 146 Кримінального кодексу України (“Незаконне позбавлення волі”).

Нагадаємо, мешканці окупованої території перебувають під захистом Женевських конвенцій, які забороняють, зокрема, їхнє переміщення на території держави-окупанта чи за кордон. Правозахисники Регіонального центру з прав людини називають такі дії воєнним злочином і закликають мешканців Криму надсилати матеріали, які підтверджують цей воєнний злочин з боку Російської Федерації та окупаційної адміністрації півострова.

Вони просять надсилати копії підтверджувальних документів, фото- й відеоматеріалів на електронну адресу Регіонального центру прав людини (rchr.sev@gmail.com). Правозахисники гарантують конфіденційність і запевняють, що такі докази допоможуть їм у притягненні до відповідальності організаторів міжнародних злочинів у Криму в Міжнародному кримінальному суді в Гаазі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter