Правозахисники розповіли про злочини під час окупації Слов’янська

Дата: 08 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Під час окупації Слов’янська в місті відбувалися численні порушення прав людини та норм міжнародного гуманітарного права, зокрема обстріли житлових мікрорайонів, релігійні переслідування, незаконні затримання, катування, позасудові страти тощо. Водночас відповідальним за прямі накази й злочини, скоєні в місті під час його окупації, є Ігор Гіркін, який командував бойовиками.

Про це розповіли правозахисники коаліції “Справедливість заради миру на Донбасі” та УГСПЛ під час презентації серії звітів про окупацію Слов’янська “Місто, з якого почалася війна” і Звіт правозахисників базується на 78 глибинних інтерв’ю людей, які стали жертвами чи свідками порушень прав людини..

Проросійські бойовики захопили Слов’янськ у квітні 2014 року. Тоді озброєні люди вдерлися до райвідділку та будівлі СБУ, на яких вивісили прапори РФ. Автори звіту поспілкувались із 78 жителями, які розповіли їм про те, як бойовики незаконно затримували, катували та вчиняли страти окремих мирних мешканців. 

“Коли в машині знайшли Біблію, почали кричати, що я взагалі баптист і таких треба розстрілювати. Але коли побачили християнську наклейку із символом “рибка”, то збройні люди затримали мене на блокпосту, почали кричати, що я харизмат – це ще гірше баптиста, таких навіть не розстрілювати, а просто різати треба”, – розповів правозахисникам один з потерпілих. 

Людей, як ідеться у звіті, затримували та “арештовували” під час перетину блокпостів у Слов’янську та на околицях, під час “патрулювання” вулиць, обшуку транспортних засобів або внаслідок цілеспрямованих викрадень. Причинами для цього могли стати релігія, національність або причетність до проукраїнських організацій. У період окупації міста затриманих осіб тримали в полоні, зокрема в захоплених будівлях СБУ та МВС, допитували, застосовуючи силу, катували й знущалися з мирних мешканців. 

Будівля СБУ в Слов’янську Фото: Мукачево.нет

“Я просив принести кетанов для поламаної руки. Мені відповіли: “Давайте цьому козлу руку лопатою відрубаємо”. Це говорила жінка, яка представилася лікарем. Але кетанов принесла через п’ять годин”, – ділиться спогадами один з потерпілих. 

У звіті правозахисники наголошують, що керував захопленням міста Ігор Гіркін, якому в червні поточного року оголосили підозру в порушенні законів та звичаїв війни. Декілька потерпілих повідомили, що остаточне рішення про їхнє затримання залежало саме від Гіркіна, а на певному етапі окупації він запровадив у Слов’янську “воєнний стан” і “військовий трибунал”, який ухвалював вироки про страти.

“Засуджували до страти та виносили смертний вирок людям за дії, пов’язані з мародерством та грабежами. Достеменно кількість засуджених та страчених цим “трибуналом” людей невідома, але принаймні четверо осіб саме так було засуджено до смертної кари і, ймовірно, розстріляно. Інших незаконно затриманих цивільних осіб переводили до СІЗО в Слов’янську і змушували копати траншеї під українським мінометним і артилерійським вогнем. І. Гіркін брав участь у засіданнях цього псевдосуду, його особистий підпис стоїть під смертними вироками”, – розповідають автори звіту. 

Після звільнення міста тодішній речник інформаційно-аналітичного центру РНБО Андрій Лисенко розповідав, що на території Слов’янська було виявлено три масові поховання людей, які померли на початку і в середині червня. 

Підсумовуючи, правозахисники наголошують, що все, що відбувалось у захопленій будівлі СБУ в Слов’янську, а саме незаконні затримання, катування та вбивства, скоїли ключові підлеглі Гіркіна через його рішення, накази та під його особистим контролем. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter