Amnesty International зафіксувала сповільнення й без того неефективного розслідування “справ Майдану”

Дата: 03 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

Правозахисна організація Amnesty International зафіксувала сповільнення неефективного розслідування “справ Майдану” через передання функцій розслідування від Генеральної прокуратури України до новосформованого Державного бюро розслідувань, а також розпуск слідчої групи та зволікання з ухваленням необхідних змін до законодавства з боку парламенту.

Такі висновки організація опублікувала у своєму річному звіті щодо стану прав людини в Україні протягом 2019 року.

Станом на листопад минулого року до суду дійшла лише незначна частина з понад 4000 епізодів правопорушень, скоєних під час Євромайдану, внаслідок чого засудили 59 осіб.

“Загальна кількість підозрюваних збільшилася до 445, половина з яких – колишні правоохоронці, а інші – високопосадовці, прокурори, судді та майже 100 тітушок. Ці цифри лише трохи вищі за аналогічні результати попереднього року”, – розповіли правозахисники. 

В Amnesty International підсумували, що досі українській владі не вдалося забезпечити справедливість для всіх жертв порушень прав людини, які сталися під час Євромайдану. 

Нагадаємо, що нещодавно новопризначена очільниця Офісу генпрокурора Ірина Венедіктова усунула свого заступника Віктора Трепака від справ Майдану, справи вбивства Катерини Гандзюк, справи нападу на одеського активіста Сергія Стерненка та інших справ, які розслідує СБУ. Згодом родини Небесної сотні та батько Катерини Гандзюк звернулися до влади через це.

Як відомо, на шосту річницю розстрілів на Євромайдані Моніторингова місія ООН назвала малопомітним прогрес у притягненні винних у справах Майдану до відповідальності

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter