У Ялті “суд” оштрафував послідовника “Свідків Єгови” Герасимова на 400 тисяч рублів

Дата: 05 Березня 2020
A+ A- Підписатися

Підконтрольний Росії “Ялтинський міський суд” оштрафував на 400 тисяч рублів і 151 237 гривень. кримчанина Артема Герасимова, якого звинувачено в організації релігійного об’єднання “Свідки Єгови”. 

Про це пише видання “Кримський процес”

Повідомляється, що “суддя” Володимир Романенко оголосив вирок у відкритому режимі. У судовій залі зібралося близько 70 слухачів.

Загалом судовий процес у кримінальній справі проти Артема Герасимова тривав з 2 жовтня 2019 до 3 березня 2020 року. За цей час відбулося 16 судових засідань, з яких кілька пройшли у відкритому режимі. 

“З одного боку, я сподівався на справедливий вирок і очікував виправдання. Однак добре вже те, що суд обрав міру покарання не таку важку, як міг би. Всього лише гроші”, – прокоментував вирок Артем Герасимов.

Нагадаємо, 20 березня 2019 року в Ялті формування, яке називає себе “місцевим відділом УФСБ в Республіці Крим”, порушило кримінальну справу за ч. 1 ст. 282.2 щодо Артема Герасимова. Він проводив богослужіння, яке ФСБ трактує як “організацію діяльності екстремістської організації”.
 
Як відомо, Верховний суд Росії 2017 року визнав екстремістськими релігійну організацію “Свідки Єгови“, її сайт та три книги: “Чого насправді навчає Біблія?”, “Наближайся до Єгови” і “Приходь і йди за мною”. Він заборонив роботу організації в Росії та дозволив конфіскувати майно об’єднання. Під заборону потрапили всі кримські організації “Свідків Єгови”, оскільки після окупації в Криму де-факто діє російське законодавство. В Україні цю релігійну організацію не заборонено.
 
Артема Герасимова затримали і доставили для проведення слідчих дій до Сімферополя, після яких з нього взяли підписку про невиїзд. Обшуки відбулися ще за шістьма адресами. 26 березня 2019 року йому висунули звинувачення. 2 жовтня “Ялтинський міський суд” почав слухання справи по суті. Обвинувачення попросило “суд” ув’язнити Герасимова на шість років, ще на рік обмежити кримчанину волю та заборонити йому вести публічну діяльність на три роки. 
 
Також 5 березня підконтрольний Кремлю “Джанкойський районний суд” визнав винним Сергія Філатова у створенні відділення релігійної організації “Свідків Єгови” і призначив йому незаконне покарання у вигляді позбавлення волі строком на шість років.
 
Співробітники ФСБ Росії неодноразово проводили в Криму обшуки та затримання підозрюваних в участі в релігійній організації. 
 
Правозахисний центр “Меморіал” вважає заарештованих “Свідків Єгови” політв’язнями і вимагає припинити переслідування, пов’язані з їхньою релігійною належністю. У серпні 2018 року “Меморіал” визнав політв’язнями 29 прихильників цієї релігійної організації, яких у Росії обвинуватили в екстремізмі.
 
У 2018 році стало відомо, що “Свідки Єгови” подали 37 заяв до європейських судів із зафіксованими фактами порушення прав людини проти одновірців у Росії та Криму. За даними російських журналістів, понад 200 людей через переслідування попросили притулку у Фінляндії
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter