У Криму послідовник “Свідків Єгови” дістав шість років в’язниці за “екстремізм”

Дата: 05 Березня 2020
A+ A- Підписатися

Підконтрольний Кремлю Джанкойський районний суд визнав винним Сергія Філатова у створенні відділення релігійної організації “Свідків Єгови” і призначив йому незаконне покарання у вигляді позбавлення волі строком на шість років.

Про це повідомили в Кримській правозахисній групі. 

На додаток до тюремного строку чоловікові заборонили вести просвітницьку діяльність, діяльність, пов’язану з виступами та публікаціями в засобах масової інформації, розміщувати матеріали в інформаційно-телекомунікаційних мережах, включно з мережею інтернет, терміном на п’ять років і з обмеженням свободи строком на один рік з відбуванням основного покарання у виправній колонії загального режиму. Під час розгляду судді взяли до уваги те, що Філатов виховує неповнолітню дитину. 

Чоловік свою провину не визнав. Російські силовики взяли його під варту прямо в залі суду та відвезли в СІЗО. 

Нагадаємо, що Сергій Філатов – батько чотирьох дітей, який переїхав до окупованого Криму з Херсона через хворобу доньки.

Як відомо, тиск на “Свідків Єгови” в Росії почався у 2014 році. Тоді Верховний суд визнав екстремістським сайт організації, а також три книги: “Чого насправді навчає Біблія?”, “Наближайся до Єгови” і “Приходь і йди за мною”. Через чотири роки Верховний суд Росії за позовом міністерства юстиції визнав діяльність організації в РФ екстремістською, а також заборонив їй працювати на території країни. Рішення суду тоді дозволило конфіскувати майно об’єднання. 

Практика переслідування “свідків” поширюється й на окуповані Росією українські території: у листопаді минулого року в Джанкої співробітники ФСБ Росії провели обшуки й затримання за кількома десятками адрес. Тиску зазнають і єговісти на Донбасі. 

У 2018 році стало відомо, що “Свідки Єгови” подали 37 заяв до європейських судів із зафіксованими фактами порушення прав людини проти одновірців у Росії та Криму. За даними російських журналістів, понад 200 людей через переслідування попросили притулку у Фінляндії

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter