Російський безпілотник пролетів критично близько до енергоблока Хмельницької АЕС

Дата: 28 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Вранці 28 жовтня ударний безпілотник, випущений російськими військовими, пролетів критично близько від одного з енергоблоків Хмельницької АЕС.

Про це розповіли в “Енергоатомі”. 

Ілюстраційне зображення. Фото: AFP

Посадовці не уточнили, біля якого саме енергоблока пролетів російський безпілотник. Водночас додали, що з настанням осінньо-зимового періоду російські війська посилюють енергетичний терор українських АЕС, чим створюють нові ризики для безпечної експлуатації атомних об’єктів.

“Ворог свідомо порушує принципи ядерної та радіаційної безпеки АЕС, вдаючись до відвертого тероризму. Це необхідно зупинити якнайшвидше, адже наслідки може відчути увесь континент”, – закликав голова “Енергоатому” Петро Котін

Останніми місяцями більш як сотня російських ракет та безпілотників літали повз українські АЕС. Над Хмельницькою АЕС за час, поки триває повномасштабне російське вторгнення, фіксували проліт обох видів боєприпасів.

Торік, коли трапився інцидент із влучанням уламків російського снаряда поблизу Хмельницької АЕС, директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі нагадував, що наступного разу “може не так пощастити” й може трапитися ядерна катастрофа. 

Нагадаємо, що президент Володимир Зеленський, виступаючи на засіданні Генеральної асамблеї ООН, розповів, що РФ готує удари по українських АЕС. Росіяни стежать з китайських супутників за ядерними об’єктами. 

Окрім цього, російські спецслужби не полишають спроб зібрати дані про систему охорони щонайменше двох АЕС – Рівенської та Хмельницької. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter