“Наступного разу нам може не так пощастити”, – директор МАГАТЕ про удар росіян поблизу Хмельницької АЕС

Дата: 26 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Інцидент із влучанням уламків російського снаряда поблизу Хмельницької АЕС, що трапився у ніч на 25 жовтня, ще раз підкреслює надзвичайно нестабільну ситуацію з ядерною безпекою в Україні, що триватиме, поки триватиме ця трагічна війна.

З такою заявою виступив директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі

Фото: сайт міста Шепетівка

Гроссі зазначив, що прямого впливу дронів на майданчик не було, і вибухи не вплинули на роботу ХАЕС або її підключення до національної електромережі, але ударна хвиля пошкодила вікна кількох будівель на майданчику, у тому числі проходу до корпусів реактора, допоміжного корпусу, корпусу спеціального обладнання, навчального центру та інших об’єктів, повідомили на станції.

Окрім цього, вибух зафіксували станції сейсмічного моніторингу, встановлені в районі ХАЕС.

“Той факт, що численні вікна на місці були зруйновані, показує, наскільки це було близько. Наступного разу нам може не так пощастити. Удару по атомній електростанції слід уникати за будь-яку ціну”, – говорить Гроссі. 

Директор МАГАТЕ не вперше робить подібні заяви. Цього року після чергової масованої атаки росіян на Україну та знеструмлення окупованої ЗАЕС, Гроссі порівнював свою роботу з підкиданням кубика та нагадував, що одного дня удача скінчиться. 

Досі достеменно не відомо, чи цілились російські військові прямо по АЕС. У своєму вечірньому зверненні до громадян за підсумками дня президент Володимир Зеленський припустив, що об’єктом удару була саме станція. 

Нагадаємо, що торік у квітні над територією Хмельницької АЕС вже пролітали дві крилаті ракети, випущені російськими військовими. Їх помітили над водоймою-охолоджувачем, і, ймовірно, росіяни випустили їх у бік Рівного або Здолбунова. 

Тоді в “Енергоатомі” казали, що російські військові ставлять світ під “загрозу чергової ядерної катастрофи”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter