Незаконній “судді” Тетяні Балемі з окупованого Криму загрожує 12 років за воєнний злочин: видворила кримчанина з півострова

Дата: 24 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Прокуратура Автономної Республіки Крим та м. Севастополь скерувала до українського суду обвинувальний акт щодо незаконної “судді” підконтрольного РФ так званого “Білогірського районного суду” за статтею про порушення законів та звичаїв війни.

Про це інформує пресслужба кримської прокуратури.

Згідно з повідомленням відомства, обвинувачена була призначена на посаду “судді” у незаконно утвореному “Білогірському районному суді” у 2014 році.

Як підкреслює Прокуратура АРК, на посаді вона “безпосередньо реалізовувала політику РФ, спрямовану на зміну демографічного складу населення Криму.

“Достовірно знаючи, що жителі окупованого півострова перебувають під захистом міжнародного гуманітарного права, у 2021 році обвинувачена ухвалила незаконне рішення про видворення громадянина України з Криму, мотивуючи це нібито “порушенням іноземним громадянином режиму та термінів перебування на території РФ”, – мовиться у повідомленні кримської прокуратури.

У відомстві вказали, що дії обвинуваченої суперечать вимогам статті 49 Конвенції про захист цивільного населення 1949 року, яка “забороняє незалежно від мотивів здійснювати примусове індивідуальне чи масове переселення або депортацію осіб з окупованої території”.

У повідомленні не називають імена та прізвища фігурантів, проте чиновник, який не був уповноважений розмовляти з медіа та захотів залишитися анонімним, повідомив “Крим.Реалії”, що йдеться про Тетяну Балему (Tetiana Balema, Tatyana Balema).

У разі, якщо її провину буде доведено у суді, жінці загрожує до 12 років позбавлення волі за міжнародний злочин, а саме за частиною 1 статті 438 КК України (порушення законів та звичаїв війни).

Крім того, як повідомили у Прокуратурі АРК, стосовно Балеми також очікує на розгляд у суді обвинувальний акт за частиною 7 статті 111-1 КК України (колабораційна діяльність).

Як відомо, з початку тимчасової окупації Криму Росія проводить агресивну політику колонізації півострова. З 2014-го до 2021 року до Криму, за різними оцінками, незаконно переселилися від 600 тисяч до мільйона громадян Російської Федерації. Водночас десятки тисяч громадян України змушені були виїхати з Криму через “отруйну” атмосферу на півострові та політичні репресії, від яких найбільше потерпають кримські татари та українці.
 
Також як інструменти такої політики примусового видворення окупаційна влада використовує власне міграційне законодавство і законодавство про адміністративні правопорушення та незаконно створені на півострові підконтрольні їй “суди”.
 
Видворення країною-окупантом цивільного населення з окупованої території є воєнним злочином. Правозахисники та фахівці з міжнародного права пояснюють, що з моменту тимчасової окупації на території АР Крим і міста Севастополя діє правовий режим міжнародного збройного конфлікту та підлягають застосуванню закони й звичаї війни, що передбачено нормами міжнародного гуманітарного права, зокрема ст. 42 Гаазького положення 1907 року та  ст. 2 IV Женевської конвенції “Про захист цивільного населення під час війни”.
 
Українська влада анонсувала плани з деокупації Криму. Також вона неодноразово закликала громадян Росії, які незаконно оселилися в тимчасово окупованому Криму, покинути півострів, допоки є така можливість.
 
Під час саміту Кримської платформи в серпні 2022 року президент Володимир Зеленський висловив переконання у квітучому майбутньому Криму після його деокупації.
 
 
Представництво президента України в Автономній Республіці Крим оприлюднило детальну інструкцію, що робити цивільним під час бойових дій у Криму та деокупації півострова.
 
Раніше Кримська правозахисна група закликала кримчан надсилати документи та інші докази, які підтверджують скоєння злочинів в окупованому Криму.
 
Напередодні ZMINA повідомляла, що для українців, які проживають на тимчасово окупованих територіях, запрацював електронний сервіс “Ти в Україні”: на ньому розмістили інструкції з безпеки й спротиву та надали доступ до якісного VPN і безпечного браузера.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter