Кількість постраждалих від сексуального насильства на війні може бути вдесятеро більшою за офіційну

Дата: 17 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Реальна кількість постраждалих внаслідок сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом (СНПК), може бути більша за офіційну у десять разів. 

Таку думку висловила урядова уповноважена з питань гендерної політики Катерина Левченко під час брифінгу в медіацентрі “Україна”.

Ілюстраційне зображення. Фото: rudaw.net

Левченко назвала статистику щодо сексуального насильства, якою нині оперують посадовці, “верхівкою айсберга”.

“Так само статистика соціальних служб, громадських організацій. І ми розуміємо, що за кожним ідентифікованим випадком стоїть мінімум 10, про яких ніхто не знає, про які мовчать”, – додала вона.  

Нині українським слідчим відомо про 322 потерпілих, серед яких 207 жінок і 115 чоловіків. Щодо підозрюваних, то наразі це 55 російських військових, з яких лише п’ятеро отримали заочні вироки. 

Заочні вироки, як пояснює керівниця Координаційного центру підтримки потерпілих і свідків Офісу генерального прокурора Вероніка Плотнікова, потрібні, щоб воєнні злочинці не мали змоги уникнути покарання як на національному, так на і міжнародному рівнях. 

“Але це вкрай необхідна історія для того, щоб сам факт був визнаний”, – додає вона. 

Підтримувати постраждалих внаслідок сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, в уряді збираються, застосовуючи досвід Демократичної Республіки Конго.  

Нині майже пів тисячі постраждалих від СНПК  вже звернулись за невідкладними проміжними репараціями. Попри те, що серед потерпілих більшість жінок, по компенсації звернулося більше чоловіків, розповідали посадовці. 

Нагадаємо, українські правоохоронці вже не раз звертали увагу, що Росія використовує сексуальне насильство як зброю війни. Схожі думки висловлювали й в ООН. 

Найбільше випадків сексуального насильства, вчиненого російськими військовими, зафіксували на Київщині та Херсонщині, а більшість відомих спеціальній комісії ООН потерпілих – це жінки, які були самі вдома. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter