Батько білоруської політув’язненої Марії Колесникової сподівається, що вона ще жива

Дата: 15 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

У Білорусі влада не дає батьку політув’язненої Марії Колеснікової побачитися чи сконтактувати з донькою в неволі, тож він сподівається, що вона все ще жива. 

Про це Олександр Колесников розповів виданню Associated Press.

Марія Колесникова та інший засуджений опозиціонер Максим Знак. Фото: Reuters

Білоруський суд відправив Колесникову до в’язниці на 11 років ще у 2021 році. Відтоді новин про неї майже немає. Відомо, що жінку часто переводили з камери до камери, які за розміром були всього 2 на 3 метри. 

За словами батька, він кілька разів намагався домогтися побачення з дочкою, але йому відмовляли. Колесникова не телефонує родині, що білоруські силовики пояснюють нібито її небажанням. 

Від одної з ув’язнених жінок, яку тримали поряд з Колесниковою, вдалося дізнатись, що опозиціонерку шпиталізували в травні чи червні 2024 року. Причини цього не відомі. 

Батько опозиціонерки Олександр у футболці з фотографією доньки, в якій він ходив на суди. Фото: телеграм-канал Віктора Бабарика

Колишня ув’язнена також розповіла, що адміністрація забороняє іншим не лише спілкуватися з Колесниковою, але й дивитися на неї, коли жінку кудись переміщають. 

“У блоці ніби оголошують воєнний стан”, – описує вона атмосферу під час цього. 

Нагадаємо, що Колесникова була координаторкою виборчого штабу незареєстрованого кандидата в президенти Білорусі, банкіра Віктора Бабарика. Він отримав 14 років за ґратами за нібито корупцію та ухилення від сплати податків. Після затримання Бабарика Колесникова ввійшла до опозиційної Координаційної ради, яку створили прибічники Світлани Тихановської.

У вересні 2020-го опозиціонерку викрали невідомі в цивільному одязі, а вже вранці 8 вересня влада повідомила про її затримання. Пізніше з’ясувалося, що опозиціонерку намагалися змусити виїхати до України, але на кордоні вона порвала свій закордонний паспорт, щоб лишитися на батьківщині.

Політв’язнів у білоруських колоніях б’ють, щодо деяких періодично з’являються непідтверджені дані про смерть, а щодо інших місяцями немає жодної інформації. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter