Білоруську опозиціонерку Марію Колесникову вже рік утримують в одиночній камері – “Радіо Свобода”

Дата: 07 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Одну з лідерок білоруського протесту Марію Колесникову вже рік утримують в одиночній камері: про активістку достеменно нічого не відомо з лютого 2023-го.

Про це пише білоруська служба “Радіо Свобода” з посиланням на власні джерела.

Марія Колесникова

“Весь цей час, принаймні майже рік, Марія перебуває в повній ізоляції. Її помістили до одиночної камери ПКТ – приміщення камерного типу. За законом, найбільший термін перебування тут – шість місяців. Тому її переводили на кілька днів у ШІЗО, а звідти знову кинули до ПКТ”, – розповів журналістам співбесідник, який побажав залишитися анонімним.

За його словами, у ШІЗО умові гірші ніж у ПКТ, там не надають матраца, подушки, ковдри, постільної білизни та верхнього одягу.

Ще одна співрозмовниця видання, нещодавно звільнена з гомельської жіночої колонії, розповіла, що у ШІЗО Колесникова перебувала лише у футболці, легінсах та форменому комплекті. Спати жінці доводилося на голих дошках.

“Від холоду та вологості починають хворіти суглоби”, – сказала вона.

Нагадаємо, що у вересні 2021 року Мінський обласний суд засудив Колесникову до 11 років позбавлення волі у справі про публічні заклики до “заподіяння шкоди нацбезпеці, створення екстремістського формування та змови з метою захоплення влади неконституційним шляхом”. Правозахисники визнали її політв’язнем.

Наприкінці 2022 року Колесникова перенесла екстрену операцію в Гомельській лікарні швидкої допомоги, куди її відправили з прободною виразкою. Незабаром після цього їй дозволили 10-хвилинне побачення з батьком під наглядом лікаря та співробітників колонії. Більше жодної інформації про неї офіційно не було. 

Рідні Марії отримали останній лист від неї 15 лютого 2023 року, Відомо лише, що після вироку Колесникову відправили до Гомельської жіночої колонії №4, де одразу ж помістили до ШІЗО.

Ще одне джерело “Радіо Свобода” стверджує, що проблеми зі здоров’ям у Колесникової тривають: вона сильно схудла, було кілька застуд, а також високий тиск.

Марія Колесникова була координаторкою виборчого штабу незареєстрованого кандидата в президенти Білорусі, банкіра Віктора Бабарика. Він отримав 14 років за ґратами за нібито корупцію та ухилення від сплати податків. Після затримання Бабарика Колесникова ввійшла до опозиційної Координаційної ради, яку створили прибічники Світлани Тихановської.

У вересні 2020-го опозиціонерку викрали невідомі в цивільному одязі, а вже вранці 8 вересня влада повідомила про її затримання. Пізніше з’ясувалося, що опозиціонерку намагалися змусити виїхати до України, але на кордоні вона порвала свій закордонний паспорт, щоб лишитися на батьківщині.

На початку вересня 2021 року Колесникову засудили в Білорусі до 11 років ув’язнення.

Нагадаємо, після чергових виборів президента в Білорусі 9 серпня 2020 року почалася хвиля громадських протестів. Влада, яка одразу почала називати їх “заворушеннями”, використовувала для боротьби з громадянами гумові кулі, сльозогінний газ та водомети. Однак тиск не припинився й після спаду хвилі протестів. 

За даними правозахисників, від репресій у країні постраждали близько 30 тисяч людей. Щонайменше шестеро учасників протестних акцій, за даними ООН, зникли безвісти.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter