29 колишнім правоохоронцям з Херсонщини та Криму повідомили про підозру за викрадення та катування своїх співгромадян

Дата: 08 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Слідчі органи України встановили, що 29 колишніх правоохоронців, мешканців Олешок Херсонської області та Криму, об’єдналися в злочинну організацію. Їм інкримінують зазіхання на територіальну цілісність України, грабіжництво, викрадення та катування людей.

 Про це повідомляє Офіс генпрокурора.

Фото Лілії Решетняк: Олешки.

За інформацією слідства, після повномасштабного вторгнення підозрювані разом з окупантами створили так званий правоохоронний орган “Олешківській районний відділ поліції Головного управління МВС Херсонської області”. Туди ввійшли експрацівники Нацполіції України, місцеві мешканці Олешок та АР Крим із проросійськими поглядами. Керував цією незаконною структурою колишній поліціант, який працював у правоохоронних органах Криму та Одеської області.

“Вони виконували злочинні завдання керівництва РФ, допомагали окупантам проводити незаконний референдум. Виявляли та затримували громадян України, які не підтримують ворога і несуть загрозу діяльності окупаційної влади, придушували проукраїнські мітинги (ст. 255, ст. 110, ст. 111-1, ст. 146, ст. 127, ст. 186 КК України), – йдеться в повідомленні.  

Підозрювані викрадали патріотично налаштованих місцевих мешканців та поліцейських. Їх тримали в підвалі відділку поліції в місті Олешки, де катували, погрожували фізичною розправою і зґвалтуванням рідних.

У цій кримінальній справі досудове розслідування здійснює Головне слідче управління СБУ разом з Департаментом внутрішньої безпеки Нацполіції.

Нагадаємо, Офіс генпрокурора розслідує понад 4 тисячі кримінальних проваджень щодо незаконного позбавлення волі майже 15 тисяч українців на окупованих територіях. Українські правоохоронці виявили понад 170 катівень, у яких утримували цивільних і військовополонених. Крім того, 261 особі повідомили про підозру, а 229 обвинувальних актів скерували до суду. Наразі 58 воєнних злочинців уже засудили.

У злочинах РФ на всіх територіях, звільнених від ворога і пов’язаних з катуванням та переслідуванням мирних мешканців, можна простежити певні масові патерни. На думку генерального прокурора Андрій Костіна, характер цих злочинів дозволяє стверджувати, що це не просто воєнні злочини, а саме злочини проти людяності.

Також правозахисники презентували спільний звіт Центру прав людини ZMINA, Всесвітньої організації проти катувань та Медійної ініціативи за права людини. Він ґрунтується на 63 глибинних інтерв’ю з людьми, які прямо чи опосередковано постраждали або стали безпосередніми свідками катувань та інших видів жорстокого поводження з боку російських військових у двадцяти місцях тримання в Харківській, Херсонській, Запорізькій, Донецькій, Київській та Чернігівській областях України. 

Нагадаємо, що в окупованому Криму посилили перевірки місцевих через успішні удари ЗСУ по військових об’єктах РФ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter