Колишнього голову КС підозрюють у незаконному переправленні людей через кордон

Дата: 07 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Колишньому голові КСУ, а також правоохоронцю та прикордоннику, що могли допомогти йому перетнути закритий кордон, повідомили про підозри. 

Про це розповіли в ДБР. 

Олександр Тупицький. Фото: Конституційний Суд України

Слідство проводили в співпраці з Адміністрацією Державної прикордонної служби України, Нацполіцією та СБУ. 

Детективи вважають, що підозрюваний заступник начальника одного з районних відділів правоохоронного органу на Заході України створив організовану групу. Вона займалася перевезенням військовозобов’язаних чоловіків через держкордон. 

Для цього чоловік найняв водія, який перевозив військовозобов’язаних за кордон на авто через пропускні пункти, де працювали члени угруповання. Підозрюваний міг особисто контролювати, щоб машини з людьми, які заплатити гроші, пропускали без перевірки документів у пасажирів та огляду.

Документи перевіряли лише у водія, і тільки його вносили до бази тих, хто перетнув кордон. 

“За межами пункту пропуску водій виходив з автомобіля, передавав керування особі, яку він щойно незаконно вивіз з України, після чого повертався назад в Україну пішки, де отримував винагороду від правоохоронця. Автомобіль при цьому з незаконно переправленими громадянами України їхав далі і вже офіційно в’їжджав до сусідньої держави”, – розповідають про схему слідчі. 

Саме послугами підозрюваного правоохоронця міг скористатися колишній голова КСУ Олександр Тупицький. Він перетнув закритий кордон у березні 2022-го, а зробив це, щоб уникнути кримінальної відповідальності “за вчинення низки злочинів у сфері правосуддя”. ZMINA детально розповідала, що це за справа. 

Колишньому голові КСУ повідомлено про підозру в незаконному переправленні громадян через державний кордон за попередньою змовою групою осіб, а правоохоронцю та прикордоннику – за частиною третьою цієї ж статті.

Нагадаємо, що судді Конституційного Суду працюють без етичного кодексу. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter