ООН: Влітку 2024 року в Україні значно побільшало загиблих та поранених через війну

Дата: 01 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

За три літніх місяці 2024 року кількість цивільних українців, загиблих та постраждалих унаслідок повномасштабного російського вторгнення, збільшилася на 45%, якщо порівнювати з трьома місяцями до цього. 

Такі дані Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні. 

Ілюстраційне зображення. Фото: ДСНС

Так, з 1 червня до 31 серпня 2024 року загинули щонайменше 589 цивільних. Серед них 324 чоловіки, 238 жінок, 14 дівчат і 13 хлопчиків. Окрім загиблих ще понад 2,6 тисячі отримали поранення. Серед них 1353 чоловіки, 1155 жінок, 104 хлопчики та 73 дівчинки.

Аналітики кажуть, що липень став “найбільш смертоносним місяцем” для мирного населення починаючи з жовтня 2022-го. Раніше в ООН таку характеристику надавали серпню. Причинами збільшення жертв називають, між іншим, широкомасштабну атаку росіян по Україні 8 липня, а також використання РФ вибухової зброї із широким радіусом дії в населених пунктах.

Один із найбільш значущих інцидентів з жертвами серед цивільних стався 9 серпня, коли ракета влучила в супермаркет у Костянтинівці на Донеччині, убивши 14 мирних жителів (шість чоловіків, п’ять жінок і три дівчинки) і поранивши 44 (24 жінки та 20 чоловіків).

Звернули увагу й на те, що літні люди, особливо жінки, продовжують страждати через війну непропорційно. Так, із 2092 жертв серед цивільних поблизу лінії фронту за три місяці (на основі записів, де відомий вік) 39% були старші за 60 років. Водночас ця демографічна група становить 25% населення загалом.

Із 24 лютого 2022 року загалом ООН зафіксувала щонайменше 11 743 цивільних жертви повномасштабного російського вторгнення. Щодо поранених цивільних, то їхня кількість сягнула понад 24,6 тисячі. 

Нагадаємо, що російські військові щотижня випускають по Україні сотні керованих авіаційних бомб, активне використання яких призвело до збільшення цивільних жертв. 

У вересні росіяни вперше за час повномасштабного вторгнення щодня атакували Україну ударними безпілотниками. Також уже пів року армія РФ майже щодня обстрілює українські медичні заклади. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter