ООН: Повномасштабна війна непропорційно вдарила по літніх людях, які становлять чверть населення України

Дата: 24 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Бойові дії, руйнування цивільної інфраструктури та розорення економіки серйозно підірвали права літніх осіб в Україні, населення якої на чверть становлять люди, старші за 60 років, а ще майже 2 мільйони – люди, старші за 80 років. 

Про це йдеться в спеціальному звіті Управління Верховного комісара з прав людини при ООН.

Автори звіту кажуть, що повномасштабне російське вторгнення непропорційно вплинуло на літніх в Україні. До прикладу, хоча вони й становлять 25% населення, люди, старші за 60 років, за рік становили 32% серед загиблих цивільних у випадках, у яких фіксували вік. 

Особливу увагу звернули на маломобільних літніх людей, чимало з яких не можуть самостійно пересуватись. Монітори зафіксували випадки, коли, зокрема через неможливість пересуватись, літні гинули або фактично опинялись у пастці: 

  • у березні 2022 року, коли російські військові окупували місто Ізюм, жінка з інвалідністю віком близько 65 років згоріла живцем після того, як будинок, у якому вона жила, потрапив під обстріл, що спричинив пожежу. Вона не змогла досить швидко вибратися з будинку через ампутовану ногу; 

  • у квітні минулого року в Ізюмі, коли місто було під інтенсивними обстрілами, 83-річна жінка померла в сховищі через нестачу їжі, води, ліків і нормальної медичної допомоги; 
  • у червні 2022 у Харківській області 74-річна жінка, хвора на артрит, яка жила одна, 10 днів після припинення обстрілів перебувала у власному підвалі як у пастці, поки її дочка і зять не приїхали та допомогли вийти.

Автори звіту наголошують, що більшість людей, яких ті бачили в районах, постраждалих від конфлікту, – це літні люди. Трапилося це, на думку моніторів серед іншого через ігнорування органами влади особливих потреб цієї категорії населення. 

“Ця реальність, поєднана з низькими соціальними пенсіями та іншими перешкодами, призвела до того, що багато літніх осіб не змогли або не захотіли залишити небезпечні райони”, – пояснюють автори. 

Фото: Leon Neal

Залишення в небезпечних районах зробило літніх людей ще й уразливішими до впливу мін та інших вибухонебезпечних предметів. 

“За період із 24 лютого 2022 року до 28 лютого 2023 року ММПЛУ задокументувала, що через міни та ВЗВ 25 цивільних осіб старше 60 років загинули, а 54 дістали поранень, що становить 20% загальної кількості жертв серед цивільних осіб у результаті дії зброї цього типу”, – наводять статистику автори доповіді. 

Згадали й про пенсії, зокрема про проблему з доступом до виплат на окупованих територіях, а також про тих, хто отримує не накопичувальну пенсію, орієнтовану на розмірі прожиткового мінімуму. Таких серед літніх, за даними ООН, щонайменше 200 тисяч. 

Попри збільшення деяких пенсій під час повномасштабного вторгнення Росії таке збільшення не зачепило соціальних пенсій, на які живуть ті, кому доводилось обмежуватися зайнятістю на низькооплачуваних роботах у неофіційному секторі економіки, кажуть монітори. 

Близько 80% одиноких пенсіонерів, більшість із яких – жінки, живуть в Україні за межею бідності. 

Нагадаємо, що кожна друга людина у світі має упередження щодо віку. Ейджизм значною мірою поширений у країнах з низьким і середнім рівнем доходу, а серед літніх людей з ейджизмом пов’язані погіршення фізичного і психічного здоров’я, соціальна ізоляція і самотність, фінансова незахищеність, зниження якості життя і передчасна смерть.  

До початку повномасштабного російського вторгнення дві третини українців вважали, що існує вік, коли “вже пізно” змінити фах.

Фотографія обкладинки: Daniel Carde / ZUMA

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter