В Україні перевірять усі заклади, де живуть діти, після інциденту зі знущанням над вихованцями реабілітаційного центру

Дата: 29 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Після інциденту зі знущанням з дітей, який зафіксували на Львівщині, Національна соціальна служба перевірить усі заклади, де діти живуть цілодобово.

Про це повідомила міністерка соціальної політики Оксана Жолнович.

“Повідомлення про можливі факти насильства, яке відбулося в одній зі спеціальних шкіл на Львівщині, шокує. І очевидно, потрібно встановити всі обставини й притягнути до відповідальності усіх винуватих. Дякую Офісу омбудсмана та Нацсоцслужбі, що оперативно зреагували на сигнал. Усі діти мають навчатися і зростати в безпечному просторі… Я доручила Нацсоцслужбі провести перевірки в усіх таких закладах, де цілодобово живуть діти, з метою виявлення можливих фактів насильства щодо них чи порушення інших прав”, – написала Жолнович.

Як поінформувала урядовиця, вже розробили спеціальний опитувальник, щоб не травмувати почуття дітей і в “екологічний спосіб” перевірити усі можливі факти насильства чи порушення прав.

Вона також наголосила, що найкраще, щоб всі діти в Україні, навіть якщо вони мають особливі освітні потреби, змогли навчатися найближче до своїх домівок та щовечора повертатись додому. Тому потрібні не окремі спецзаклади, а класи в загальних школах. Тоді батьки зможуть вибрати навчальний заклад поруч з домом.

 Міністерка закликала збільшувати кількість сімейних форм виховання в громадах та розвивати інклюзивні класи й спецкласи в загальних школах.

Нагадаємо, правоохоронці зафіксували свідчення вихованок навчально-реабілітаційного центру на Львівщині про те, що директор закладу здійснював над ними сексуальне насилля, публічно принижував та погрожував побиттям і поміщенням до психіатричної лікарні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter