В окупованому Криму незаконний суд засудив українця до 14 років колонії в справі про шпигунство

Дата: 24 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Російські окупанти в Криму засудили українця до 14 років колонії суворого режиму в справі про шпигунство (стаття 276 КК) на користь України.

Про це повідомляє Крим.Реалії з посиланням на повідомлення ФСБ РФ, що розповсюдили російські ЗМІ.

Як пише видання “Медиазона”, під наведені відомством ініціали – М. А. Сухачов – підпадає Михайло Сухачов, проти якого справу за такою статтею спочатку розглядав Свердловський обласний суд, а потім її скерували за підсудністю до тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим.

За версією слідства, Сухачов нібито передавав Україні дані щодо роботи зенітно-ракетних підрозділів російської армії на території окупованої частини Запорізької області. Публічних коментарів засудженого немає.

Напередодні Кримськотатарський ресурсний центр повідомив: попри надії багатьох сімей, що замовчування арештів та обшуків допоможе розв’язати питання на місці, окупанти продовжують використовувати сфабриковані кримінальні звинувачення як інструмент залякування.

За даними громадської організації, протягом останніх днів стали відомі нові випадки переслідування громадян України:

  • Мурат Кадиров (1991 р.н., м. Севастополь) – заарештований 14 лютого 2023 року за звинуваченням у “фінансуванні тероризму”. Вісім років тому хлопець перевів на банківську картку 3 тисячі рублів малозабезпеченій людині, що й спричинило затримання з наступним арештом за статтею 205, ч. 1. Його засуджено до 10 років позбавлення волі. Мурат професійно займався греко-римською боротьбою, мав низку нагород за участь у різних змаганнях, був приватним підприємцем. За час перебування в СІЗО-2 зазнав 20 побиттів електрошокером.
  • Рустем Мевлютов (1965 р.н., с. Щасливцеве, Генічеський р-н) – заарештований 8 грудня 2023 року за нібито участь у добровольчому батальйоні імені Номана Челебіджихана. Засуджений до трьох з половиною років позбавлення волі.
  • Ескендер Ауджі (1988 р.н., с. Семихатки, Генічеський р-н) – заарештований 25 липня 2023 року і засуджений до трьох з половиною років за участь у тому ж батальйоні. Має однорічну доньку, відбуває покарання у Владимирському централі рф.
  • Аміна Кадирова – заарештована в січні 2024 року. Уже сім місяців перебуває з браслетом під домашнім арештом через нібито участь у добровольчому батальйоні імені Номана Челебіджихана, хоча звісно, що вона не має ніякого стосунку до нього.

“Ці справи є лише частиною систематичних переслідувань, якими окупанти намагаються придушити будь-який опір та залякати місцеве населення. Проте замовчування таких злочинів лише погіршує ситуацію”, – мовиться в повідомленні Кримськотатарського ресурсного центру.

З початку військової операції РФ із захоплення Кримського півострова росіяни масово переслідують тих кримчан, які виступають проти війни.

Раніше заступник голови Кримської правозахисної групи Володимир Чекригін заявив, що на території тимчасово окупованого Криму почастішали випадки звинувачення з боку російської влади в шпигунстві. 

Серед політвʼязнів, які були позбавлені волі в тимчасово окупованому Криму, – 40 осіб, справи яких Кримська правозахисна група об’єднує за критеріями обвинувачень у шпигунстві, диверсії та тероризмі. Кримські правозахисники називають ці кейси так званими “справами українських диверсантів”.

Раніше правозахисна організація “Крим SOS” закликала кримчан дбати про свою безпеку в умовах посиленого тиску на жителів тимчасово окупованого Криму за проукраїнську позицію.

Крім того, представниця президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева нагадала, що на вулицях кримських населених пунктів активно діють різноманітні патрулі, які зупиняють людей, перевіряють документи, вміст телефона та дивляться, чи немає, наприклад, VPN. 

“Якщо VPN встановлений у смартфоні, це для них маркер, що людина може щось приховувати й, відповідно, бути нелояльною”, – пояснила Таміла Ташева.

Ініціатива “Трибунал. Кримський епізод” закликає кримчан повідомляти про переслідування та інші відомі факти порушень прав людини в Криму у свій чатбот. Також Кримська правозахисна група закликала кримчан надсилати документи та інші докази, які підтверджують скоєння злочинів в окупованому Криму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter