Російського омонівця підозрюють у розстрілі цивільних в Гостомелі

Дата: 13 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Головне управління Національної поліції в Київській області заочно оголосило підозру у порушенні законів та звичаїв війни, зокрема в умисному вбивстві цивільних, росгвардійцю Олександру Маркелову.

Про це повідомляє Офіс генпрокурора.

Омонівець Маркелов, фото з соцмереж

Майор поліції, командир спеціальної машини загону особливого призначення ОМОН ʺРатиборʺ Росгвардії Маркелов у складі посиленої тактичної групи №2 оперативної групи нацгвардійців РФ незаконно вдерся 24 лютого 2022 року на територію селища Гостомель у Київській області.

У перші дні повномасштабної війни він перебував на позиціях поблизу вулиць Шевченка і Свято-Покровської, навпроти ЖК ʺЧеський двір” в селищі Гостомель. Разом з іншими військовими Маркелов отримав злочинний наказ від командира Сергія Казеічева розстрілювати цивільних, які будуть рухатися вулицею Шевченка до Бучі та в протилежному напрямку.

Росіянин виконав наказ командира, вранці 25 лютого 2022 року він розстріляв з автомата Калашникова автомобіль ʺChevrolet Aveoʺ в якому намагалися евакуюватися Михайло Ушатенко та його дівчина Альона Звєрєва. Внаслідок обстрілу вони загинули. Згодом на машині експерти нарахували 127 пошкоджень.

За скоєний злочин Маркелову загрожує від 10 до 15 років позбавлення волі або довічне ув’язнення. 

Раніше, українські правоохоронці вже встановили особи омонівців, які були причетні до розстрілів цивільних поблизу ЖК ʺЧеський двірʺ у Гостомелі, серед них:

Нагадаємо, що на території Київської області після деокупації поліціянти виявили 1590 тіл загиблих, з яких 208 належать військовим і правоохоронцям.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter