Росіянину, за наказом якого вбивали цивільних на Київщині, оголосили нову підозру за утримання людей у холодильнику

Дата: 12 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Заочно про підозру в порушенні законів та звичаїв війни повідомили заступнику командира щодо роботи з особовим складом загону мобільного особливого призначення “Ратибор” управління Росгвардії в Красноярському краї РФ. 

Про це розповіли в Офісі генерального прокурора. 

Фото: Книга катів українського народу та Офіс генерального прокурора

Імені підозрюваного не називають, але за викладеним фото та підозрою не складно впізнати Сергія Вейкколайнена.

Торік йому заочно вже оголошували про підозру, що стосувалась обстрілу цивільних автівок на Київщині. Слідчі казали, що Вейкколайнен наказував вести вогонь, унаслідок чого загинули щонайменше четверо людей. 

Нова підозра росіянину стосується подій, що трапились у Гостомелі. Слідчі кажуть, що в березні 2022-го Вейкколайнен спільно з підлеглими утримував у нелюдських умовах у несправних морозильних камерах на території авіаційного підприємства близько сотні людей.  

У найменшій, площею всього 6 квадратних метрів, тримали 15 людей, а в найбільшій – понад три десятки. Серед них були як цивільні, так і військовополонені. 

 

“Їх били руками, ногами, прикладом автоматичної зброї. Катували електричним струмом, позбавляли повітря, одягнувши на голову поліетиленовий пакет, та імітували розстріл”, – розповідають слідчі. 

Росіянину за новою підозрою загрожує від восьми до дванадцяти років позбавлення волі. 

Нагадаємо, що 2022 року на Чернігівщині, у селі Ягідне, російські військові утримували в шкільному підвалі 368 людей, серед яких були літні та чимало дітей. Майже місяць вони провели в приміщенні розміром 197 квадратних метрів, харчуючись 200 грамами юшки на день на двох. Президент Володимир Зеленський на річницю деокупації регіону побажав Путіну провести решту життя в таких умовах.

Українським правоохоронцям за рік після звільнення людей вдалось ідентифікувати чимало російських військових, причетних до злочину, зокрема й того, хто наказував тримати цивільних. Останнього допоміг знайти запис із концерту пропагандистки Юлії Чичеріної

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter