Росіяни звинуватили викраденого працівника ЗАЕС Сергія Спартесного в “шпигунстві”

Дата: 10 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Жителя Енергодара Сергія Спартесного, який  працював на ЗАЕС начальником зміни турбінного відділення, ефесбівці викрали 18 липня 2023 року. Наразі 62-річного чоловіка звинуватили в “шпигунстві” та збираються судити в окупаційному суді.

 Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Фото мера Енергодара Дмитра Орлова: Сергій Спартесний

За інформацією ЦЖР, озброєні силовики вдерлися до оселі Сергія та силоміць відвезли його до окупаційного “відділку поліції”. Довгий час рідні не знали ані про його місце перебування, ані стан здоровʼя, ані в чому його звинувачують. 

Як стверджують ефесбівці, Спартесний нібито збирав інформацію про транспортні засоби, які належали росіянам. Отримані дані він начебто передавав СБУ через один з популярних месенджерів. 

Надалі ця інформація могла бути використана для заподіяння вогневої поразки за місцем дислокації держструктури, – цитує ЦЖР окупаційну “прокуратуру” Запорізької області.

В останніх числах серпня “справу” Сергія передали до так званого “Запорізького обласного суду”.

За словами мера Енергодара Дмитра Орлова, Спартесний виконував обов’язки начальника зміни турбінного відділення ЗАЕС. 

Немає і не може бути ніякої віри в правосуддя окупантів, яке вони чинять антигуманними жорстокими методами, застосовуючи катування і тортури до мирного населення. Така страшна ситуація може статися з будь-якою особою, яка залишається на окупованій території, в зоні ризику сьогодні – кожен українець на ТОТ, – вважає Орлов.

Нагадаємо, південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив до 12 років позбавлення волі в колонії суворого режиму мешканку окупованого росіянами Енергодара Тетяну Ключко. Жінці інкримінували замах на скоєння терористичного акту на окупованій території, зберігання, перевезення та носіння вибухових речовин, вчинене організованою групою.

Окупаційна влада звинуватила жінку в тому, що вона нібито 2023 року вступила до лав “терористичної організації” для реалізації терористичних актів на ЗАЕС, отримала від співробітника ГУР України вибуховий пристрій і зберігала його вдома. Намагаючись скоїти вбивство у квітні 2023 року, Тетяна Ключко нібито помістила вибухівку в поштову скриньку однієї з квартир в Енергодарі. За даними ростовської прокуратури, цю вибухівку виявили сусіди, а російські силовики – знешкодили.

Енергодар російські військові окупували 5 березня 2022 року. Невдовзі після цього там почалися проблеми з харчами, ліками, а росіяни почали залякувати містян, викрадаючи деяких прямо посеред вулиць. Попри тиск окупантів енергодарці перший час виходили на протести, які розганяли стріляниною.

За час окупації росіяни перетворили ЗАЕС та Енергодар на катівню, кажуть дослідники. 

Нагадаємо, що вирок Тетяні Ключко не перший випадок незаконного переслідування українських громадян на окупованих територіях. За схожим звинуваченням нещодавно засудили Ірину Куліш до семи років ув’язнення. 

Майже кожен п’ятий, засуджений торік за теракт у Росії, – уродженець України. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter