Майже кожен п’ятий, засуджений торік за теракт у Росії, — уродженець України

Дата: 22 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

З початком повномасштабного російського вторгнення в Україну всередині Росії значно побільшало людей, яких офіційно силовики переслідують за “тероризм”. Майже кожен п’ятий, засуджений російським судом торік за теракт, є уродженцем України. 

Про це йдеться у дослідженні російського видання “Проєкт”. 

Кількість справ за статтею “теракт”, що надійшли до російських судів першої інстанції з 2018-го до 2023 року

Автори дослідження кажуть, що якщо дивитись виключно на статистику кримінальних переслідувань за “теракт”, то 2023 року в Росії сталося чи не більше терактів, ніж за часів двох Чеченських воєн.

Зі 111 кримінальних проваджень про “теракти” торік як мінімум 63 прямо пов’язані з війною. Серед фігурантів — палії військкоматів, люди, названі членами розвідувально-диверсійних груп, жителі окупованих українських територій, які нібито готувалися щось підірвати чи нібито підірвали.

Звернули увагу дослідники й на справи у російських судах, що стосуються нелегального перетину російського кордону з окупованими частинами Донецької та Луганської областей. Так, в чоловіка, що мешкає у російській окупації та хотів потрапити до однієї з прикордонних областей РФ, російський суд конфіскував “знаряддя злочину” — мопед. Такі справи стали можливими, адже на окупованих територіях, за російським законодавством, діє режим воєнного стану, тож перетинати кордон РФ можна лише через офіційні пункти пропуску.

Як зізнаються автори дослідження, найабсурднішим у справі про мопед стало те, що суддя посилався на договір про кордон, підписаний Україною та РФ ще у 2003 році. 

Нагадаємо, що щонайменше шість сотень російських суддів в окупованому Криму беруть участь у політичних переслідуваннях громадян України. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter