Енергодарці вийшли на мітинг із вимогою звільнити викраденого росіянами заступника мера

Дата: 28 Березня 2022
A+ A- Підписатися

В Енергодарі Запорізької області містяни вийшли на протест проти тимчасової окупації міста і вимагали звільнити викраденого росіянами заступника міського голови Івана Самойдюка. Посадовець перестав виходити на зв’язок 19 березня.

Про це повідомив міський голова Енергодара Дмитро Орлов

Енергодар. Фото: Костянтин Табакаєв

Мешканці Енергодара почали виходити на протести ще в лютому, коли росіяни тільки намагалися захопити місто й територію Запорізької АЕС. Тисячі людей із прапорами намагалися завадити цьому, йшовши колоною на зустріч загарбникам. Однак уже 5 березня окупанти зайшли в місто.

Невдовзі в Енергодарі почалися проблеми з харчами, ліками, а окупанти почали залякувати містян, викрадаючи деяких прямо посеред вулиць. Також загарбники викрали гуманітарну допомогу, яку вдавалося доправити туди. Попри це енергодарці не припинили виходити на протести.

Під час мітингу 20 березня, коли вони вперше вимагали звільнити викраденого напередодні Самойдюка, росіяни намагалися викрасти ще й декількох учасників акції. У відповідь на це енергодарці відбили людей. 

“Перевертайте “уазік”,кричали вони, оточивши автівку окупантів. 

Росіяни тоді відкрили вогонь у повітря. 

28 березня енергодарці зібралися на мітинг на площі біля палацу культури “Сучасник”. Під час акції вони співали гімн та тримали в руках плакати “РуZкіє додому”, “Ні війні” та “Свободу Самойдюку”

Акція 28 березня. Скриншот відео з фейсбук-сторінки Дмитра Орлова

“Мешканці Енергодара зібралися, щоб укотре показати: попри все Енергодар був і залишається українським містом, в якому живуть і працюють українці”, – зазначив Орлов. 

Напередодні, 27 березня, окупанти утворили в Енергодарі так звану “народну раду”, очільником якої зробили депутата від “Опозиційної платформи – За життя” Андрія Шевчика. Нині про вручення підозри Шевчику не відомо. 

Депутати Енергодарської міської ради заздалегідь, розуміючи плани агресора, склали повноваження, щоб уникнути тиску та примусу створити так звану “народну республіку” в регіоні. Мер міста тоді назвав це рішення “непростим, але виваженим”.

Нагадаємо, що українці, незгодні з тимчасовою окупацією, виходять на мітинги не лише в Енергодарі. У Херсоні містяни чи не щодня збираються на акції й не зупиняють їх ні погрози окупантів, ні викрадення людей, ні навіть вогонь, який відкривають по беззбройних людях росіяни. 

Виходять на протести також у Бердянську та Каховці 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter