Росіяни вкрали частину гуманітарної допомоги, яку доставили в Енергодар

Дата: 13 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Російські військові розікрали частину гуманітарної допомоги, яку попри зриви гуманітарних коридорів Росією змогли доправити до Енергодару. 

Про це повідомила міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.

Жителі Енергодару біля автобуса з евакуаційної колони. Фото: телеграм канал очільника міста Дмитра Орлова

Перша колона гуманітарної допомоги дісталась до Енергодара 11 березня: до міста привезли харчі, дитячі речі та деякі ліки. Однак, як розповіла Верещук, частину цього розікрали росіяни.

“Позавчора туди (до Енергодару – ред.) потрапив гуманітарний вантаж, але, за свідченням керівництва міста, його частково розікрали російські окупанти. Тому звертаюся до того, хто допомагає розділити гуманітарні вантажі – будь ласка, робіть це швидко. Не залишайте на ніч, бо, як бачите, є такі прикрі випадки”, – сказала міністерка. 

За даними міського голови Дмитра Орлова, частину вантажу Енергодар за рішенням обласної адміністрації передає на громади Василівського району, а іншу частину розподілить між містянами. Так, на обліку в місті перебувають 170 лежачих хворих та обмежених в русі людей, а також 68 родин, де є діти з інвалідністю – їм допомогу мають розподілити 13 березня. Дитяче харчування, дитячі речі з гуманітарної допомоги, а також засоби гігієни для немовлят також видаватимуть 13 березня з 9 до 14 години в дитячому відділенні Спеціалізованої медико-санітарної частини зі сторони пологового будинку по пред’явлені свідоцтва про народження дитини.

Окрім цього у місті зареєстровано близько 400 багатодітних родин, за винятком тих, які вже покинули місто – вони отримуватимуть допомогу в міських школах з понеділка, 14 березня.

Ще частина продуктів піде на організацію безплатних громадських їдалень на базі шкіл, про які міська влада повідомила ще 7 березня. 

“Першою така їдальня запрацює вже з понеділка-вівторка, а графік роботи та умови опублікуємо окремо”, – додав Орлов. 

Гуманітарна допомога, яку розподіляють у Запорізькій області. Фото: ЗОВА

Тим містянам, які не попали до жодної категорії розподілу допомоги, однак вже перебувають у критичній ситуації, мер порадив звертатись до депутатів свого округу й в управління праці та соціального захисту населення. 

“Видавати на руки продукти всім охочим ми не зможемо! Зараз просто немає такої кількості продуктів”, – зазначив він. 

Щодо ситуації з ліками, які доставили вантажем, то Орлов розповів, що для поповнення домашніх аптечок їх виявилося не достатньо, а тому всі гуманітарні ліки віддали у відповідні установи для надання невідкладної медичної допомоги. Однак у містян є можливість зробити замовлення на специфічні ліки у державній аптеці №5 на проспекті Будівельників.

“Зараз важкий період з точки зору забезпечення, просимо не брати зайвого, якщо ви дійсно цього не потребуєте. А в кого є надлишкові запаси товарів – допомагайте тим, хто дійсно вичерпав усі можливі ресурси, а не просто формує запаси про всяк випадок”, – звернувся до енергодарців Орлов. 

За словами міністерки Верещук, попри те, що 12 березня гуманітарний коридор з Енергодара не спрацював і колона зупинилися на блок-посту у Василівці, звідки її далі не пропустили російські війська, 13 березня колона знову поїде до місця свого призначення.

Нагадаємо, що за даними розвідки, в російській армії легалізують мародерство на території України, щоб закріпитися та зберегти наявні позиції.

Фотографія обкладинки: en-media.tv

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter