Для киян із психічними порушеннями можуть впровадити послугу помічника

Дата: 02 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

У громаді Києва можуть впровадити послугу помічника для людей із психічним порушенням. 

Про це під час обговорення в Медіацентрі Україна розповіли представники ГО “Психабіліті”, що ініціювала впровадження послуги.

Фото: theukrainians.org

Нині, за словами представників ГО, у київській громаді критична ситуація з кількістю та якістю соціальних послуг для людей із психічними порушеннями, а також з доступністю медичних послуг загалом. 

“Ми бачимо, що кількість звернень за психіатричною допомогою росте. І внаслідок бойових дій, які тривають, і цивільні особи страждають, страждає їх психічне здоров’я, і військові страждають. І кількість звернень буде рости, кількість психічних порушень буде рости”, – прогнозує лікар-психіатр вищої категорії Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф міста Києва, член правління ГО “Психабіліті” Костянтин Зеленов

Представники ГО, вивчивши досвід розвинутих країн у досягненні безбар’єрності для людей із психічними порушеннями, дійшли висновку, що вдалим рішенням може стати саме створення послуги помічника.

За задумом авторів ідеї, помічниками мають бути фахівець або фахівчиня, які індивідуально підтримуватимуть людину з психічними порушеннями та скеровуватимуть її на шляху до одужання чи підвищення якості життя.

Пацієнт сидить у коридорі психіатричної лікарні в Краматорську. Фото: AP Photo / Vasilisa Stepanenko

“Ми пропонуємо в рамках проєкту залучити Департамент соціальної політики, низку громадських організацій, які в цьому розуміються і мають в цьому досвід, щоб дійсно цю послугу розробити, зробити фахові стандарти для помічників і впроваджувати цю послугу якомога швидше”, – додає Зеленов. 

Нині потреби людей із психічними порушеннями до київських посадовців доносить робоча група. Її члени також працюють над найшвидшим впровадженням послуги помічника. 

Нагадаємо, що уряд затвердив порядок надання психіатричної допомоги в стаціонарних умовах. Так, відтепер двері в палати та приміщення заборонено закривати, не можна вішати на вікна ґрати, а вхід та вихід назовні має бути вільним з урахуванням вимог громадської безпеки вночі. Зміни вносили, щоб люди не боялися звертатися по допомогу, пам’ятаючи про практики каральної психіатрії. 

В Україні лікарню, де й після розвалу СРСР продовжували застосовувати “каральну психіатрію”, закрили лише 2018 року. 

Торік серед українців запит на психологічну допомогу збільшився майже вдвічі, а з 2022-го від 30 до 60% усіх звернень до лікарів були пов’язані саме зі скаргами на ментальне здоров’я. 

 Фотографія обкладинки: Ivan Fomichenko / FHI 360 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter