В Ірландії зачиняються десятки прихистків для українських біженців

Дата: 30 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Уряд Ірландії закриває десятки центрів, у яких надають притулок українським біженцям. Причина полягає в тому, що кількість людей, які мешкають у житлі, наданому державою, суттєво скоротилася – за рік звідти виїхали майже 17,5 тисячі осіб.

Про це повідомляє видання The Irish Times.

Фото: Getty Images

Так, за офіційними даними ірландського уряду, станом на середину серпня 2024 року в житлі, наданому за державним контрактом, проживали 40 058 українців, які отримали тимчасовий захист. Це на 30% менше порівняно з серпнем 2023 року, коли таких мешканців було 57 502.

У травні 2024 року Департамент інтеграції повідомив, що в рамках урядової політики надання житла лише на 90 днів закриють значну кількість центрів, де розміщують українців.

З того часу розірвали 189 контрактів на надання житла для біженців з України. З них 175 договорів розірвав уряд, а 14 – самі постачальники житла. Ще 100 центрів наразі перебувають у процесі припинення контрактів.

У серпні 2024 року продовжували приймати українців за контрактами з урядом 855 закладів, тоді як у серпні 2023 року таких установ було 993. Деякі приміщення, звільнені після виїзду українців, використовуються для розміщення заявників на міжнародний захист.

За інформацією Департаменту інтеграції, близько 12 готелів, де раніше проживали тільки українці, тепер стали “гібридними об’єктами”, де мешкають як українці з тимчасовим захистом, так і біженці з інших країн. Один із центрів, який раніше використовувався для українців, тепер використовується виключно для розміщення шукачів притулку.

Нагадаємо, влада Ірландії обіцяє не відправляти українських біженців додому, поки не закінчиться повномасштабна російсько-українська війна і поки це не стане безпечно.

Термін дії директиви ЄС про тимчасовий захист для українців, що виїхали, рятуючись від війни, закінчується 4 березня 2025 року. Попри те, що директива не може бути продовжена знову, ЄС може ухвалити рішення про нові положення для українських біженців. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter