У кримського політв’язня Енвера Аметова в ув’язненні загострився гепатит B

Дата: 29 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

У незаконно засудженого на 13 років ув’язнення кримськотатарського активіста Енвера Аметова серйозно погіршилося здоров’я у в’язниці №2 Єльця Липецької області (РФ): у чоловіка загострився гепатит В, він схуд на 15 кілограмів.

Про це пише “Кримська солідарність” з посиланням на дружину бранця Кремля Галину Аметову, яка вперше за п’ять з половиною років зустрілася з Енвером на тривалому побаченні.

Енвер Аметов. Джерело: “Кримська солідарність”

“Коли я побачила його, білки очей у нього були просто жовтого кольору з судинами, що лопнули”, – розповіла Галина.

Уже після побачення кримський татарин телефоном повідомив, що йому призначили приймати сілібінін – підтримуючий препарат при хронічних патологіях печінки. Після курсу ліків мали призначити аналізи, але цього не зробили.

Також дружина політв’язня зазначила, що з моменту взяття під арешт, ще в СІЗО Новочеркаська, в Енвера посилилися напади болю в шлунку. Йому робили ін’єкції, оскільки пігулки не допомагали. Загострилися в чоловіка проблеми із зубами та погіршився зір.

Нагадаємо, що 27 березня 2019 року в окупованому Криму у мікрорайонах Кам’янка та Строганівка Сімферополя одночасно пройшли наймасовіші обшуки у будинках кримських татар. Через величезний обсяг матеріалів кримінальну справу із 25 учасників розділили на п’ять п’ятірок підсудних. Серед затриманих більшість – громадянські журналісти чи громадські активісти.

У листопаді 2022 року Південний окружний військовий суд визнав кримськотатарських активістів, серед яких був Енвер Аметов, винними у терористичній діяльності та спробі захоплення влади. Аметова та Яшара Муєдінова засудили до 13 років колонії суворого режиму, громадянських журналістів Руслана Сулейманова, Рустема Шейхалієва та Османа Аріфмеметова – до 14 років. 

У лютому 2024-го апеляційний військовий суд підмосковної Власихи залишив цей вирок чинним. Протягом усього процесу обвинувачувані не визнавали себе винними та заявляли, що вважають своє переслідування політичним.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter