Окупанти в Криму відмовилися коментувати затримання матері політв’язня Сейрана Салієва, її адвокат звернувся із заявою до уповноваженого з прав людини РФ

Дата: 29 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

У бахчисарайському відділенні Федеральної служби безпеки РФ (ФСБ) та в управлінні ФСБ окупованого Сімферополя відмовилися прокоментувати затримання 70-річної ветеранки кримськотатарського руху Зодіє Салієвої, матері політв’язня Сейрана Салієва, засудженого до 15 років колонії у справі про тероризм.

Про це пишуть “Ґрати”.

Зодіє Салієва, мати політв’язня Сейрана Салієва. Джерело: Антон Наумлюк / “Ґрати”

Оперативники ФСБ приїхали до будинку, де мешкає жінка, 29 серпня о 7-й годині ранку. Вони заявили, що проведуть обстеження її квартири. Один з них зайшов у приміщення, поговорив із Салієвою пів години. Ще троє силовиків перебували в машині.

Урешті-решт провести обстеження ефесбівці не змогли через неправильний номер квартири в постанові. Однак вони забрали жінку, вилучивши її телефон, і заявили, що проведуть з нею бесіду, після чого вона повернеться додому.

При цьому була присутня правозахисниця, невістка затриманої Муміне Салієва.

“Наскільки спромоглася, надала їй (Ред. – Зодіє Салієвій) первинну правову юридичну допомогу. Заспокоїла, бо морально її розгубили. Це властиво людям, які неодноразово переживали у своєму будинку обшуки та переслідування силових структур”, – сказала Муміне.

Згодом вона звернулася до бахчисарайського відділення ФСБ. Там черговий відповів їй, що Зодіє Салієву сюди не привозили.

На запит адвоката Едема Семедляєва до управління ФСБ у Сімферополі та “Центру протидії екстремізму МВД РФ по Республіці Крим (РК)” також відповіли, що Зодієвої у них немає.

Адвокат написав заяву до генпрокуратури РФ, МВД РФ, МВД РФ по Республіці Крим, ФСБ РФ, УФСБ РФ по РК, російських уповноважених з прав людини РФ та по Криму, де наголосив: оскільки в силових структурах заявили, що Зодіє Салієвої в них немає, “є всі підстави вважати, що жінку викрали зловмисники під виглядом правоохоронців”.

У заяві правник вимагає провести перевірку та вжити заходів з найскорішого встановлення місцезнаходження ветеранки й притягненню до відповідальності винних у її викраденні. 

На момент публікації новини Муміне Салієва була біля будівлі ФСБ у Сімферополі. Жодної інформації про те, що з її свекрухою і де вона знаходиться, силове відомство не дає.

За словами Муміне, через затримання свекрухи вона не змогла відвідати батьківські збори перед новим навчальним роком та госпіталізувати 13-річну доньку до республіканської лікарні імені Тітова.

Журналісти “Ґрат” нагадали, що це не перше затримання Зодіє Салієвої. У лютому 2022 року вона прийшла слухачкою до Бахчисарайського окупаційного райсуду у справі делегата Курултаю кримськотатарського народу Едема Дудакова. Тоді силовики відвели літню жінку в автозак. У відділку поліції, куди її доставили, їй погано стало. Поліціянти викликали швидку допомогу та відпустили ветеранку під зобов’язання про явку.

Згодом “суд” виніс ухвалу про штраф за статтею про “масове перебування в громадському місці, що спричинило порушення громадського порядку”.

Ще раніше, у грудні 2020 року, російські силовики прийшли до квартири, де прописані Зодіє і Муміне Салієви, і опитали ветерана кримськотатарського руху про крадіжку дощок на будівництві неподалік. У той період окупаційні поліціянти під різними приводами обходили будинки кримськотатарських активістів. Муміне Салієва назвала цей візит “нічим іншим як тиском на активізм у Криму”.

Нагадаємо, Сейран Салієв – філолог турецької та кримськотатарської мов. До свого незаконного арешту він працював екскурсоводом та був громадянським журналістом “Кримської солідарності”.

11 жовтня 2017 року в тимчасово окупованому Бахчисараї силовики ФСБ затримали шістьох кримських татар – Тимура Ібрагімова, Марлена (Сулеймана) Асанова, Мемета Белялова, Сейрана Салієва, Сервера Зекір’яєва та Ернеса Аметова. 

16 вересня 2020 року в Південному окружному військовому суді російського міста Ростов-на-Дону оголосили вирок у другій бахчисарайській справі “Хізб ут-Тахрір”. Кримських мусульман засудили до термінів від 13 до 19 років ув’язнення. Засуджений кримський татарин Сейран Салієв отримав 16 років ув’язнення.

14 березня 2021 року Апеляційний військовий суд у Власисі практично в повному обсязі відмовив захисту у задоволенні скарг, всього в справі відбулося понад 45 судових засідань.

Строки ув’язнення в колонії суворого режиму Марлену Асанову, Мемету Белялову, Серверу Зекір’яєву, Тимуру Ібрагімову, Серверу Мустафаєву та Едему Смаїлову залишили без будь-яких змін. Сейрану Салієву суд зняв одне зі звинувачень, зменшивши його вирок на один рік – до 15 років колонії.

Про боротьбу родини Сейрана Салієва за його свободу читайте в матеріалі ZMINA

Правозахисниця та дружина політв’язня Муміне Салієва: “Щотижня в ніч на четвер ми не спимо, бо можуть прийти з обшуками”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter