Телеграм-канал “Труха Николаев” цькує 13-річну доньку міського голови за її соцмережі

Дата: 23 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Телеграм-канал “Труха Николаев”, який є частиною всеукраїнської мережі телеграм-каналів “Труха”, влаштував публічну кампанію ненависті проти 13-річної Марії Сєнкевич, доньки міського голови Миколаєва Олександра Сєнкевича. Дівчина веде приватний канал у телеграмі.

На цей інцидент звернули увагу представниці Інституту масової інформації (ІМІ) в Миколаївській області.

Так, автори “Трухи” оприлюднили фото, відео та скриншоти публікацій Марії, підкреслюючи, як і де вона відпочиває та під яку музику записує відео, популярні серед її однолітків.

Протягом останнього місяця канал “Труха Николаев”, що має понад 70 тисяч підписників, опублікував три пости, у яких йшлося про доньку мера Миколаєва.

Зокрема, 12 липня на каналі з’явився фотоколаж з фотографіями Марії, зробленими під час відпочинку на Балі. Ймовірно, ці фото були опубліковані на її інстаграм-сторінці. Анонімні автори “Трухи” прокоментували публікацію словами: “Доча Сенкевича чилит на Бали”. Після цього Марія видалила зі своєї сторінки майже всі фотографії.

11 серпня на каналі “Трухи” в Миколаєві з’явилися дві публікації з фотографіями та відео Марії Сєнкевич. Вони супроводжувалися негативними коментарями авторів та закликами до читачів залишати свої відгуки. У дописах йшлося: “Дочь Сенкевича отжигает под русские песни в социальных сетях. Как думаете, папа в курсе, что выкладывает его доча?” та “Доча нашего мэра – ярая фанатка проруснявых исполнителей”.

Під кожною з цих публікацій “Трухи” зібралося кілька сотень коментарів. Хоч деякі читачі захищали дівчину, багато людей принижували її та обговорювали її зовнішність.

Директорка ІМІ Оксана Романюк висловила думку, що така діяльність телеграм-каналу суперечить принципам захисту прав дитини в Україні. Вона зазначила, що діти, які перебувають у публічному просторі через роботу своїх батьків, мають право на захист від цькування та тиску. 

“Така огидна публічна кампанія, спрямована проти 13-річної дівчинки, може наразити її на фізичну небезпеку в реальному житті та спричинити серйозні психологічні наслідки в майбутньому. Заклики до публічного коментування, особливо з негативним та принизливим акцентом, сприяють поширенню ненависті та булінгу дитини”, – підкреслила Романюк.

Експертка вважає, що анонімні телеграм-канали повинні офіційно реєструватися в Нацраді, відкривати інформацію про своїх власників і дотримуватися законів України, а не ховатися за анонімністю для уникнення відповідальності за подібні дії.

Нагадаємо, що в Україні в телеграмі масово зʼявляються канали для підлітків, у яких ті жорстоко цькують одне одного та вимагають кошти. Такі канали – окремі для кожного великого міста і мають назву “Сущность *назва міста*”, приміром “Сущность Києва”, “Сущность Запорожья” тощо. Фактчекери надіслали інформаційний запит до кіберполіції України, однак відповіді поки що так і не отримали.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter