В Україні масово створюють телеграм-канали для підлітків, де ті цькують одне одного та вимагають гроші – фактчекери

Дата: 13 Березня 2024
A+ A- Підписатися

У телеграмі масово зʼявляються канали для підлітків, у яких ті жорстоко цькують одне одного та вимагають кошти. Такі канали – окремі для кожного великого міста і мають назву “Сущность *назва міста*”, приміром “Сущность Києва”, “Сущность Запорожья” тощо. Фактчекери надіслали інформаційний запит до Кіберполіції України, однак відповіді поки що так і не отримали. 

Про це пише “По той бік новин”.

Фото: Bohdan Poshyvailo

Як зазначають фактчекери, у таких каналах жорстоко цькують дітей. Деякі постраждалі від кібербулінгу вже звернулися до поліції.

“По той бік новин” зауважує, що, на перший погляд, ці канали є черговим майданчиком для онлайн-спілкування підлітків – учасники публічно пишуть, що вони думають про певну особу (щоразу нову фотографію пропонують адміністратори каналу).

“Насправді все це перетворилося на публічне цькування. Деякі дописи шокують дорослих: “плюньте на неї / нього”, “обходьте десятою дорогою”, “посилайте на…”, “бийте ногами” – це найневинніші заклики, про які ми можемо розповісти без ризику, що фейсбук нас заблокує”, – говорять журналісти.

Вони звертають увагу і на те, що більшість публікацій у цих телеграм-каналах схожі на помсту друзям та знайомим. Також зустрічаються колективні цькування однокласників.

Примітно, що ні дописувачі, ні адміністратори таких каналів не відчувають жодної відповідальности, оскільки всі дописи є анонімними. Крім того, не було випадків, коли когось за таке карали. Щодо адміністрування таких каналів, то, як зазначає “По той бік новин”, багато з них пов’язані в одну мережу й адмініструються одними й тими самими людьми, проте є й автономні.

“Нам не вдалося знайти однозначних доказів, що це частина російської ІПСО. Більшість підписників – це українські підлітки, адміністратори каналів для зв’язку вказують номери українських мобільних операторів. Немає жодного натяку на те, що над ними стоять російські куратори. Якщо більшість каналів “Редан” знаходилися в Росії, то “Сущності” переважно дислокуються саме в Україні. Нам вдалося знайти “Сущності” зі згадкою Москви та Пітера в назві, проте кількість підписників там можна порахувати на пальцях”, – говорять фактчекери.

Водночас вони не відкидають, що РФ може використати ці канали з ворожими намірами.

“Навіть якщо їх створили й адмініструють самі українці, ніщо не заважає їх викупити російським пропагандистам та ефесбівцям. Як бачимо, жодних моральних перепон у власників таких каналів немає. Та й самі підписники – благодатна авдиторія для насаджування потрібних ворогу наративів. Інакше б вони не травили своїх друзів чи знайомих у такий жорстокий спосіб”, – пояснюють журналісти.

“По той бік новин” скерував інформаційний запит до Кіберполіції України. Втім, відповідь протягом двох тижнів так і не отримали. Правоохоронці повідомили, що їм потрібно більше часу на підготовку відповіді й нададуть її не пізніше, ніж протягом місяця. 

Нагадаємо, що в липні минулого року в Україні створили інформаційну платформу протидії кібербулінгу, де можна знайти поради психологів та фахівців з інформаційної гігієни та права.

На платформі зібрали практичні поради експертів про те, як давати раду з кібербулінгом, юридичні рекомендації, реальні історії підлітків, які стикалися з цькуванням, а також перелік ресурсів, фільмів і подкастів про інформаційну безпеку.

Ознайомитись із платформою можна за посиланням.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter