Лише до 10% жителів окупованого Криму мають можливість оформляти українські документи про народження і смерть – Представництво Президента в АРК Крим

Дата: 18 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Лише до 10% жителів окупованого Криму можуть оформляти українські документи про народження та смерть, причина – повномасштабне російське вторгнення в Україну та відсутність фізичного доступу до підконтрольної території.

Про це заявила заступниця представника президента України в АРК Крим Ольга Куришко, пише видання “Крим.Реалії”.

Ілюстративне фото з відкритих джерел

За словами урядовиці, зараз діє адмінпроцедура підтвердження фактів, що сталися на тимчасово окупованій території, зокрема про народження і смерть.

Нещодавно Представництво Президента України в Криму звернулося до Мін’юсту, аби зрозуміти, скільки жителів півострова звернулося по такі документи, уточнила Куришко.

“Виходить, що рівень спадає через відсутність фізичного доступу до підконтрольної території. І наразі тільки 9% усіх народжених на окупованій території Криму мають українське свідоцтво про народження і десь трохи більше ніж 1% – це факти смерті”, – зазначила вона.

Нагадаємо, що в Росії є готова технологія з примусової паспортизації в окупації, яку вона може експортувати до пострадянських та європейських країн.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Комітет ООН з прав людини визнав, що нав’язування російського громадянства жителям окупованого Криму є дискримінацією за національною ознакою та порушенням прав людини.

Незаконне переміщення громадян України з півострова на територію Росії для відбування покарання теж є порушенням прав людини.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter