Медведчуку відмовили у спробах займатися адвокатською діяльністю в Україні

Дата: 26 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Касаційний адміністративний суд відмовив Віктору Медведчуку, якого судять за державну зраду, у відкритті касаційного провадження щодо нібито незаконного позбавлення права на адвокатську діяльність в Україні. 

Про це розповідає громадська ініціатива “Голка”, яка має текст рішення. 

Фото: Рух “Чесно”

Ухвалу, що вже набрала законної сили, винесли 25 липня. Склад колегії: Сергій УханенкоОлександр Прокопенко, Ольга Кашпур.

Голова Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Київської області Володимир Поліщук розповів, що торік вони притягнули Медведчука як адвоката до дисциплінарної відповідальності: “Він не погодився з цим і пішов до суду. Всі інстанції програв”.

У касаційній скарзі Медведчук апелював до того, що суд першої інстанції помилково вніс його справу до категорії справ незначної складності і апелював до того, що ця справа має велике значення:

“Представник позивача зазначає, що в контексті питань, які вирішуються в цій справі, остання має значний суспільний інтерес, оскільки має важливе виняткове значення для інституту адвокатури в Україні та може значно вплинути на права та інтереси осіб, які, згідно з законом, мають займатися адвокатською діяльністю. Однак колегія суддів відхиляє такі доводи, оскільки результат вирішення кожної з таких справ… залежить виключно від індивідуальних обставин спору та різних в кожному випадку доказів та обставин. Проаналізувавши вказані скаржником доводи, … судом не виявлено того, що розгляд справи становить значний суспільний інтерес”, – йдеться в ухвалі Верховного Суду.

Інтереси Віктора Медведчука у цій справі представляє адвокат Олексій Калінніков, який водночас є викладачем у Вищій школі адвокатури Національної асоціації адвокатів України. Цю Асоціацію багато років поспіль очолює соратниця Медведчука – Лідія Ізовітова.

ZMINA детально розповідала про неї

Нагадаємо, що Медведчук причетний до переслідування політв’язня Василя Стуса. Він визнав провину свого підзахисного (тоді як сам письменник її заперечував) та фактично відмовився від захисту, чим грубо порушив право дисидента на захист у суді. 

Медведчук активно намагається приховати свою роль у справі Стуса. 

Також політик-утікач допомагав радянській владі переслідувати дисидента Миколу Кунцевича

Медведчук досі є “заслуженим юристом України”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter