3,8 тисячі звільнених в’язнів підписали контракт із ЗСУ – Костенко

Дата: 23 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Станом на липень 2024 року в Збройних силах вже служать 3,8 тисячі звільнених в’язнів, які підписали контракт із ЗСУ.

Про це повідомив секретар Комітету ВРУ з питань національної безпеки, оборони і розвідки Роман Костенко в коментарі “Українській правді”

Фото: AP Photo / Evgeniy Maloletka

“3,8 тисячі ув’язнених уже в ЗСУ. Більшість із них нещодавно завершили навчання. Але серед них уже є і поранені, і загиблі”, – розповів він.

За словами посадовця, наразі попит на мобілізацію до Збройних сил України серед ув’язнених зменшився, оскільки основна частина вмотивованих людей вже вступила на службу.

Костенко вважає, що загалом вдасться мобілізувати до ЗСУ близько 5 тисяч ув‘язнених.

Окрім того, секретар оборонного парламентського комітету висловив думку, що необхідно створити можливість для мобілізації громадян, які перебувають у СІЗО. На його переконання, це дозволить залучити до служби ще більше людей.

Раніше ZMINA писала, що процес мобілізації до ЗСУ засуджених відбувається так: 

  • ув’язнений подає заяву на проходження військової служби до установи, де відбуває покарання; 
  • проходить медогляд у в’язниці; 
  • після ухвалення рішення ТЦК щодо мобілізації відбувається перевірка у військово-лікарській комісії, зокрема фізіологічно-психічний стан; 
  • пакет документів надсилають до суду, який і ухвалює остаточне рішення. 

Українські суди вже зупинили розгляд щонайменше 11 тисяч кримінальних проваджень через мобілізацію обвинувачених, але не у всіх випадках ті, хто опинився на свободі, почали воювати.  

Нагадаємо, що Україна входить до десятка європейських країн з найбільшою кількістю тих, хто перебуває в місцях позбавлення волі. В середньому 125 ув’язнених припадають на 100 тисяч населення, що є вищим за середній показник у Європі – 106 в’язнів на 100 тисяч населення. 

Тисячі українських засуджених перебувають за ґратами, зокрема, через різницю з європейськими нормами щодо зберігання наркотиків.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter