Заступник директора НАБУ Углава подав позов проти активіста Віталія Шабуніна та ЦПК

Дата: 22 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Перший заступник директора Національного антикорупційного бюро України Гізо Углава заявив, що подав позов про захист честі та гідності проти Центру протидії корупції та особисто голови правління організації Віталія Шабуніна з вимогою спростувати інформацію щодо його причетності до витоку даних досудового розслідування НАБУ.

Про це Гізо Углава написав на своїй сторінці у фейсбуці.

Перший заступник директора Національного антикорупційного бюро України Гізо Углава. Фото: Укрінформ

“Вимагаю від Центру протидії корупції та особисто від Віталія Шабуніна спростувати розповсюджену проти мене недостовірну інформацію щодо нібито зливу фігурантам одного із розслідувань даних досудового розслідування НАБУ. Відповідний позов подано до суду. Саме судовий розгляд та винесення відповідного рішення поставить крапку у цій дискусії”, – написав Углава.

Він заявив, що проти нього та Національного антикорупційного бюро України, в керівництві якого він працює вже майже 10 років, ведеться “дуже агресивна кампанія” в медіа.

“Ця медійна кампанія ведеться за чітким планом та, на мою думку, ретельно координується деякими представниками громадських організацій, які, на превеликий жаль, часто вдаються до маніпуляцій. Не уявляю собі, яку мету переслідують люди, окрім як повна дискредитація побудованої нами незалежної антикорупційної інституції. Автори цих атак, схоже, до кінця не усвідомлюють всю абсурдність власної поведінки, а також наслідки, якими може все закінчитись. Боротьба за вплив та владу не повинні ставити під загрозу долю НАБУ”, – додав Углава.

Також заступник директора НАБУ уточнив, що проти нього немає жодного кримінального чи дисциплінарного провадження щодо поширення інформації та/або матеріалів будь-якого досудового розслідування. 

Своєю чергою голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін відреагував на позов так: 

“Портнов теж так робив. Дискусія з вами мене цікавить виключно в частині вашого звільнення з НАБУ. Гідності піти самому у вас, на жаль, не вистачило. І дуже мило, що в суд ви не подали на журналістів, які злив вами інформації розслідували. Власне, у цьому добре видно як вашу послідовність, так і сміливість”, – написав Шабунін. 

У Центрі протидії корупції додали, що звільнення Углави має відбутися “не за результатами судів, а після службового розслідування, яке якраз завершили. Далі – розгляд результатів розслідування дисциплінарною комісією НАБУ і наказ директора про звільнення”.

“Раніше аналогічні позови про захист честі і гідності проти Шабуніна та ЦПК подавали ексзаступник голови адміністрації президента Януковича Андрій Портнов, колишня генпрокурорка Ірина Венедіктова, ексдепутат Андрій Мартиненко, колишній перший заступник голови Служби безпеки Павло Демчина та інші “достойники”. Чудова компанія, погодьтесь”, – резюмували в ЦПК.

Нагадаємо, що в травні директор НАБУ усунув від виконання обов’язків свого першого заступника Гізо Углаву. Таке рішення ухвалили через розслідування про злив даних.

За даними ЗМІ, злив відбувався консультанту Офісу президента Юрію Голику. Зокрема, у вилученому в Голика телефоні детективи НАБУ нібито знайшли підтвердження того, що він одержував детальну інформацію про перебіг розслідування через бізнесмена Георгія Біркадзе.

12 липня Гізо Углава повідомив, що пройшов детектор брехні, і запевнив, що до зливів інформації про перебіг слідства в кримінальних справах НАБУ не причетний.

Раніше голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін прокоментував інформацію про підготовку йому підозри за начебто “неявку на військову службу та незаконне використання автівки, придбаної волонтерами для потреб військових”. Активіст вважає, що до цього причетний Офіс президента. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter