У Японії офіційно схвалили зміну статі для трансгендерної жінки без гендерно-підтверджуючої операції

Дата: 13 Липня 2024
A+ A- Підписатися

У Японії Високий суд вперше схвалив офіційну зміну статі для трансгендерної жінки без обовʼязкової операції з видалення статевих органів. Разом з тим, це рішення не поширюється на тих, хто не може приймати гормони.

Про це повідомляє Associated Press.

Фото: AP Photo/Hiro Komae

Згідно із законом, трансгендерні люди в Японії, які хочуть змінити стать в офіційних документах, повинні підтвердити діагноз “гендерна дисморфія” й пройти операцію з видалення статевих органів.

Зазначають, що через це запит від позивачки, мешканки західної Японії, раніше відхиляли нижчі суди. Вона продовжувала боротися і стверджувала, що вимога операції створює великий економічний і фізичний тягар і порушує конституційний захист рівних прав.

У жовтні Верховний суд Японії ухвалив, що вимога хірургічного втручання є неконституційною, але направив справу позивачки назад до Високого суду для повторного розгляду.

У середу, 10 липня, Високий суд Хіросіми постановив, що ці вимоги, можливо, є неконституційними й зазначив, що гормональна терапія “достатньо фемінізувала тіло позивачки”, що значить що операція не є необхідною.

Це рішення дозволить жінці змінити стать в офіційних документах.

Японський альянс за ЛГБТ-законодавство заявив, що рішення Високого суду можна вважати прогресом, оскільки “це може відкрити можливість для трансгендерних жінок законно змінити свою стать без необхідності хірургічного втручання”.

Водночас там зазначили, що рішення не охоплює тих, хто не може приймати гормони, і заявили, що продовжуватимуть боротися проти дискримінації трансгендерних людей.

Нагадаємо, у травні поточного року, Конституційний суд Чехії постановив, що зміна статі для трансгендерних людей не повинна передбачати обовʼязкової хірургічної операції на статевих органах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter