У Чехії трансгендерні люди зможуть юридично визнавати свою стать навіть без операцій на статевих органах

Дата: 08 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Конституційний суд Чехії постановив, що зміна статі для трансгендерних людей не повинна передбачати обовʼязкової хірургічної операції на статевих органах.

Про це пише “Європейська правда” з посиланням на рішення суду від 7 травня.

Фото: Unsplash / @kylewilliamurban

Рішення чеського суду стосувалося скарги чоловіка, якого після народження зареєстрували як жінку. У Чехії після народження надають ідентифікаційний номер залежно від статі, і трансчоловік хотів змінити цей номер без хірургічного втручання.

Згідно з чинним законодавством, трансперсони в Чехії повинні були пройти хірургічну операцію на статевих органах і стерилізацію, перш ніж офіційно завершити перехід.

Наразі ж чеський Конституційний суд постановив, що ця законодавча вимога “суперечить основоположному праву трансгендерних людей на захист їхньої фізичної цілісності у зв’язку з їхньою людською гідністю”.

Він дав парламенту час до середини 2025 року, щоб ухвалити відповідні законодавчі зміни.

Парламент Чехії зобовʼязаний виконати рішення суду, але може встановити інші вимоги для завершення трансгендерного переходу, зокрема збір експертних висновків і обовʼязковий період часу для набуття ним чинності.

Рішення суду покликане погодити ситуацію з правами трансперсон у Чехії з більшістю членів Європейського Союзу.

Нагадаємо, що раніше подібний вирок ухвалив і суд Японії, який дозволив трансгендерному чоловікові змінити гендерний маркер в офіційних документах без проведення операції зі стерилізації. Це перше таке відоме рішення, відколи вищий суд країни скасував вимогу хірургічного втручання для здійснення таких змін у документах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter