У Берліні на протесті з приводу ракетної атаки РФ учасникам заборонили виступати українською мовою

Дата: 09 Липня 2024
A+ A- Підписатися

На протесті біля російського посольства в Берліні, який організували у відповідь на ракетну атаку 8 липня, поліція не дозволила учасникам виступати українською мовою.

Про це повідомила українська ініціатива “Віче Берлін”, яка організувала акцію.

Фото: Віче Берлін

Українські активісти в Берліні вирішили зібрати акцію ввечері в понеділок, після ранкового обстрілу Росією українських міст, який спричинив загибель десятків людей і поранення сотень цивільних.

Пізніше активісти додали, що поліція заборонила учасникам виступати українською мовою під час акції.

“Ми тут для того, щоб привернути увагу до терористичного удару Росії по дитячій лікарні в Києві, щоб демонструвати й горювати разом. Проте поліція Берліна заборонила нам говорити українською, і це нас дуже обурює”, – заявили вони.

Видання “Європейська правда” зібрало реакції експертів. Так, Сергій Сумлєнний, який стежив за подіями, розповів, що через те, що деякі промовці все ж говорили українською, організаторів оштрафували.

На сторінці ініціативи пізніше зазначили, що ще не отримали штрафу та очікують на письмову відповідь поліції.

“Проте нам важко зрозуміти, чому наша мова заборонена у той час, коли Росія веде війну проти нашої ідентичності та мови”, – написали вони.

Поліція Берліна пояснила свою позицію тим, що правоохоронці нібито зобов’язані були не допустити того, щоб на заходах лунали протизаконні заклики, і не мали часу знайти перекладача.

“Керівник команди та лідер оргкомітету завчасно домовилися, що промови будуть німецькою та англійською, тому що, на жаль, за такий короткий час перед запланованою акцією не було можливості забезпечити переклад українською. Щоб забезпечити мирний перебіг подій, окремі промови українською, звісно, дозволили”, – пояснили в пресслужбі, реагуючи на розголос.

Представники німецької громадськості, які обурилися ситуацією, висловили сумнів у тому, що обмеження виправдане.

“Дивно, чому у них немає наготові принаймні одного перекладача. По-друге, немає причин очікувати якихось антиконституційних закликів чи чогось подібного на демонстрації українців, і, по-третє, заборона говорити українською нікуди не годиться”, – зазначив Сумлєнний.

Нагадаємо, що зранку 8 липня російські військові запустили по Україні ракети та КАБи, а тривога лунала в багатьох регіонах.Частина боєприпасів полетіла на Київ, чим спричинила великі руйнування та смерті цивільних.

Слідчі кваліфікували обстріл російськими військовими 8 липня дитячої лікарні “Охматдит” у Києві як воєнний злочин за статтею про порушення законів та звичаїв війни, поєднані з умисним убивством. Для удару російські військові використали ракету Х-101 – це стратегічна крилата ракета класу “повітря – земля” з використанням технологій зниження радіолокаційної помітності. Її розробило російське конструкторське бюро “Радуга”.

Окрім цього, відомо про загиблих і поранених у Кривому Розі, Дніпрі та Покровську. У світі нову атаку російських військових назвали справжнім терором.

Усі наявні матеріали та докази, повʼязані з масованою атакою РФ 8 липня, Україна передасть до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter