Кримська прокуратура встановила поки що 12 дітей-сиріт, яких окупанти вивезли з Криму та всиновили в російських сім’ях

Дата: 24 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Прокуратура Автономної Республіки Крим та міста Севастополя продовжує розслідувати незаконне переміщення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, яких Російська Федерація незаконно перемістила з Криму та які були всиновлені в російські сім’ї. 

Про це заявив прокурор АРК Ігор Поночовний під час форуму Експертної мережі Кримської платформи, передає кореспондент видання ZMINA.

Суддя Микола Мазур та прокурор Ігор Поночовний

Ігор Поночовний повідомив, що це провадження розслідується за ст. 438 Кримінального кодексу (порушення правил та звичаїв війни) як насильницьке переміщення цих дітей.

За його словами, на момент тимчасової окупації в Криму 2014 року залишалося 5 тисяч дітей в інтернатах і дитячих будинках. Через урядову програму Російської Федерації “Поезд надежды” росіяни вивезли з півострова 12 українських дітей та всиновили в російські родини. 

Ігор Поночовний зазначив, що такі факти воєнного злочину щодо дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, відбувалися на початку окупації півострова. 

Прокурор указав водночас на складність розслідування цього злочину, зокрема через таємницю всиновлення та проблеми з обліком цих дітей на той час.  

“Нам знадобилося кілька років, щоб задокументувати цих дітей. Нам це вдалося. Деякі з цих дітей повернулися згодом до Криму. Потерпілих дітей, щоб вони повернулися на материкову частину України, ми не ідентифікували”, – сказав Ігор Поночовний. 

Напередодні ZMINA повідомляла, що, за даними Національного інформаційного бюро, на сьогодні відомо про 23 711 дітей, яких депортовано до Росії з інших тимчасово окупованих територій України. За цей час до України вдалося повернути 610 дітей. Із 2 357 дітьми встановлено зв’язок. Де зараз перебувають ще 20 тисяч дітей, невідомо. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter