Наслідки підриву греблі Каховської ГЕС долають досі, а втрати на лівому березі встановити неможливо – Толоконніков

Дата: 06 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Майже 150 тисяч гектарів затоплено на Херсонщині внаслідок підриву росіянами греблі Каховської ГЕС. Відомо про 32 загиблих, 28 поранених та 39 зниклих безвісти. Втрати на лівому березі, який досі перебуває в окупації, встановити неможливо.

Про це в ефірі телемарафону розповів керівник пресофісу ОВА Олександр Толоконніков.

Фото: 24 канал

“Коли сталась ця техногенна катастрофа, ми евакуювали 2800 людей. Серед них — 300 дітей та 80 маломобільних. Це з Острова і прибережних зон, які були підтоплені”, – розповів Толоконніков.

За його словами, люди, які постраждали від затоплення внаслідок підриву військовими РФ греблі Каховської ГЕС, могли отримати компенсації з обласного, міського та державного бюджетів.

“Тут ми дотримувалися п’яти-десяти тисяч першочергових компенсацій. Потім вже виїхали комісії й були складені акти. Люди, у яких повністю зруйноване або пошкоджене житло, могли подати на компенсацію за програмою “єВідновлення”. По “єВідновленню” і компенсації збитків ми виплатили кошти понад 3700 сімей, і виплати продовжуються. Понад мільярд 200 мільйонів виплачено людям на ремонт або на відбудову, придбання нового житла”, – сказав Толоконніков.

Скільки саме людей отримали компенсації через підтоплення, сказати він не зміг, оскільки є також пошкоджене майно внаслідок військових дій.

За цей час вивезли понад 20 000 тонн сміття – мулу,  пошкоджених речей.

“На самому Острові, в принципі, зараз можна знайти наслідки, особливо у прибережних зонах, які постійно під обстрілом військових зі сторони лівого берега. Але комунальники продовжують прибирати. В деяких місцях нанесло піску по метру-півтора. Пісок також використовуємо для своїх цілей, беремо його безплатно, щоб не возити здалеку”, – каже Толоконніков.

Та найбільші наслідки катастрофи, на його думку, на тимчасово окупованому лівобережжі Херсонщини. Там постраждали 96% прибережних земель, і невідомо, що з ними буде далі. Так само невідомо, скільки людей там загинуло внаслідок цього.

“Ми пам’ятаємо всіх, хто загинув, ми пам’ятаємо цей жахливий теракт, який росіяни вчинили”, – сказав посадовець.

Нагадаємо, що росіяни підірвали дамбу Каховської ГЕС вранці 6 червня 2023 року. Гідроелектростанція не підлягає відновленню. Одразу після підриву Офіс генпрокурора України передав усю наявну про це інформацію до Міжнародного кримінального суду. 

За кілька днів експерти МКС і самі побували на уражених катастрофою територіях, зокрема в Херсоні та Антонівці. Вони зустрілися зі свідками та отримали доступ до всіх матеріалів, що збирають українські правоохоронці. 

За даними ООН, збитки для України внаслідок підриву склали 14 мільярдів доларів.

Верховна Рада звернулася до міжнародної спільноти, зокрема Організації Об’єднаних Націй, із закликом визнати підрив дамби Каховської ГЕС росіянами екоцидом та геноцидом українців.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter