Чехія оплачуватиме дорогу додому деяким українським біженцям

Дата: 03 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Українські біженці зі статусом тимчасового захисту, які захочуть повернутися на батьківщину, тепер мають можливість отримати допомогу від держави, що приймає. Так, з червня Чехія допомагатиме частині українців повернутися до України. Зокрема, куплятиме квитки на транспорт.

Про це повідомляє Radio Prague International.

Фото: Anadolu Agency

Міністерство внутрішніх справ Чехії запускає пілотний проєкт добровільних повернень, завдяки якому біженцям оплатять автобусний квиток, а людям, які мають проблеми зі здоровʼям, забезпечать перевезення швидкою.

Пілотний проєкт триватиме з червня до листопада.

Чехія може оплатити квитки для 400 людей, а також перевезення швидкою для максимум 30 осіб. Концепцію добровільних повернень затвердив уряд у середині травня. На це виділили п’ять з половиною мільйонів крон. Оплачуваним добровільним поверненням біженці зможуть скористатися лише один раз.

Директорка Асоціації з інтеграції та міграції Магда Фалтова вітає цю допомогу. За її словами, скористатися нею зможе лише невелика частина біженців – переважно ті, хто не має грошей або хворіє. Водночас, за даними Фалтової, кількість біженців з тимчасовим захистом від цього майже не змінюється. У квітні, за даними міністерства внутрішніх справ, у Чехії проживало близько 339 тисяч таких осіб.

Нагадаємо, що, за даними чеського міністерства внутрішніх справ, від початку повномасштабної війни в Україні й до 1 квітня 2023 року Чехія прийняла понад 504 тисячі українських біженців, близько третини з них повернулися до України. Нині, за даними МВС, у Чехії перебуває понад 325,7 тисячі українських громадян із правом тимчасового перебування в країні.

Результати опитування чеського Центру з вивчення громадської думки, оприлюдненого 15 квітня, свідчать про те, що 55% громадян Чехії вважають успішним процес інтеграції в країні українських біженців. У порівнянні з минулим роком ця кількість зросла на 9%. Питанням українських біженців у Чехії цікавиться 40% чехів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter