Більшість чехів вважає інтеграцію українських біженців успішною – опитування

Дата: 16 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

55% громадян Чехії вважають успішним процес інтеграції в країні українських біженців. У порівнянні з минулим роком ця кількість зросла на 9%. Питанням українських біженців у Чехії цікавиться 40% чехів.

Про це свідчать дані опитування чеського Центру з вивчення громадської думки, оприлюдненого 15 квітня. 

Фото: Getty Images

11% чеських громадян вважають, що біженцям з України потрібно надати можливість постійного проживання в країні, тоді як більша частина респондентів – 60% – виступає за можливість надання їм тимчасового проживання з подальшим поверненням до своєї країни.

На думку 59% опитаних, Чехія вже прийняла більше біженців, ніж може прийняти.

У своєму повсякденні з українськими біженцями зустрічається 87% чехів, а п’ята частина опитаних має українських біженців серед своїх колег, друзів чи однокласників своїх дітей.

Опитування проводили в період січень – березень 2024 року. У межах цього дослідження 77 інтервʼюерів опитали 966 респондентів, які вже досягли 15-річного віку. Метод дослідження – особисте інтерв’ю інтерв’юера з респондентом за стандартизованим опитувальником. 

За даними чеського міністерства внутрішніх справ, від початку повномасштабної війни в Україні й до 1 квітня 2023 року Чехія прийняла понад 504 тисячі українських біженців, близько третини з них повернулися до України. Нині, за даними МВС, у Чехії перебуває понад 325,7 тисячі українських громадян із правом тимчасового перебування в країні.

Нагадаємо, що українські біженці в Чехії, які отримують гуманітарну допомогу, у заявці вказуватимуть додаткову інформацію про доходи. Бюро працевлаштування зможуть надсилати запити про пенсії чи виплати до українських установ. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter