У Чехії проводитимуть перевірку доходів українських біженців, які отримують гуманітарну допомогу

Дата: 22 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Українські біженці в Чехії, які отримують гуманітарну допомогу, у заявці вказуватимуть додаткову інформацію про доходи. Бюро працевлаштування зможуть надсилати запити про пенсії чи виплати до українських установ. 

Про це повідомляє Rádio Ukrajina.

Фото: Shutterstock

Так, у заявці на отримання гуманітарної допомоги для українських біженців у Чехії додалися нові пункти про доходи. У кінці анкети слід поставити відмітку про те, що заявник дає дозвіл центру зайнятості отримувати інформацію щодо доходів від української сторони. Це обовʼязковий пункт під час подання заяви.

Після того як людина ставить галочку, центр зайнятості отримує від неї автоматичну згоду на те, що всі дані, які вона вказує в анкеті щодо надходжень з України, перевірятимуться. Тож у будь-який момент бюро праці зможе надіслати запит до України.

“На жаль, зараз дуже багато зловживань. Люди не вказують правильної чи повної суми виплат від української сторони. Найчастіше йдеться про пенсію, виплати на дітей чи з інвалідності. “Уряд праці” потребує контролю і підтвердження, що дійсно саме така сума надходить або не надходить особі”, – зазначила консультантка для іноземців в адміністрації міста Кралупи-над-Влтавоу Аліна Стражевська

Інше нововведення – довідка про доходи, яку треба подавати на кінець місяця, крім виписки з банківського рахунку.

“Якщо людина працює в Чехії, організація платить податки, податкова цю інформацію показує, тому центр зайнятості має ці дані. Але дохід необов’язково може бути з чеської сторони, наприклад людина працює онлайн, і з’являється нова необов’язкова графа щодо підтвердження таких видів доходів”, – зауважила Стражевська.

Якщо заявник подібних додаткових доходів не має, то нічого додавати й зазначати не потрібно.

Заявку на гуманітарну допомогу можна подати на сайті Міністерства праці і соціальних питань Чехії.

Нагадаємо, що в грудні 2023 року президент Чехії Петер Павел підписав зміни до закону lex Ukraine, який регулює статус українських біженців, що в’їхали до країни після початку повномасштабного російського вторгнення. Ключове положення поправки передбачає продовження тимчасового захисту для громадян України в Чехії до березня 2025 року відповідно до рішення Ради Євросоюзу.

Водночас закон передбачає також надання фінансової підтримки біженцям зі статусом тимчасового захисту під час їхнього повернення до України. Розмір цієї підтримки ще має встановити уряд Чехії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter