У Києві знесли незаконний “храм” УПЦ МП на місці Десятинної церкви

Дата: 17 Травня 2024
A+ A- Підписатися

У Києві демонтували з території Національного музею історії України так званий храм УПЦ МП, який збудували там незаконно. 

Про це розповіли у Медіацентрі Україна. 

Фото: Стас Козлюк / “Новинарня”

Суд зобов’язав знести “храм-МАФ” ще рік тому, тож, наприклад, у нардепів уже виникли питання до Мін’юсту, чому зволікають з виконанням рішення. 

Для демонтажу у музеї навіть зібрали кошти за допомогою пожертв. Державна виконавча служба, яка є ключовою у забезпеченні виконання рішення суду, залучила підрядника – будівельну компанію “Смайл констракшн”. 

Компанія отримає 772 тисячі гривень на виконання робіт, але провела усі роботи безплатно, тож після сплати податків та подання фінансової звітності залишок коштів компанія перерахує на ЗСУ. 

Споруда, власники якої називають її чоловічим монастирем Десятинного Різдва Пресвятої Богородиці, з’явилась у вигляді намету на території музею історії України ще 2006 року. Поряд з ним розташовані залишки фундаменту Десятинної церкви – одного з головних храмів Київської Русі.

УПЦ МП для проведення богослужінь на одне зі свят тимчасово поставила намет, який згодом перетворився на дерев’яну споруду, а та на кам’яну.

Незаконно збудований “храм” в центрі столиці обурював киян, тож вони зібрали необхідну кількість підписів під петицією, а депутати Київради постановили знести “каплицю” ще у 2018-му. 

Нагадаємо, що волонтери пропонували безоплатно знести незаконний “храм” УПЦ МП на місці Десятинної церкви. 
Фотографія обкладинки: Стас Козлюк / Новинарня
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter