Волонтери пропонують безоплатно знести незаконний “храм” УПЦ МП на місці Десятинної церкви

Дата: 10 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Волонтери запропонували безоплатно знести з території Національного музею історії України так званий храм УПЦ МП, яких збудували там незаконно. 

З такою пропозицією виступили волонтери спільноти Repair Together. 

Такий вигляд “каплиця” має зсередини. Фото: orthodox-church-177.business.site

Суд зобов’язав знести “храм-МАФ” ще рік тому, тож, наприклад, у нардепів уже виникли питання до Мін’юсту, чому зволікають з виконанням рішення.

Для знесення “храму” адміністрація Національного музею історії України зібрала гроші, втім волонтери кажуть, що виконають роботи безоплатно. 

“Нехай зібрані пожертви йдуть на ЗСУ, а нам оплатою буде задоволення від виконання громадянського обов’язку зі збереження культурної спадщини та очищення Києва від філіалів ФСБ”, – кажуть у спільноті. 

Споруда, власники якої називають її чоловічим монастирем Десятинного Різдва Пресвятої Богородиці, з’явилась у вигляді намету на території музею історії України ще 2006 року. Поряд з ним розташовані залишки фундаменту Десятинної церкви – одного з головних храмів Київської Русі.

УПЦ МП для проведення богослужінь на одне зі свят тимчасово поставила намет, який згодом перетворився на дерев’яну споруду, а та на кам’яну.

Фото: Вечірній Київ
Фото: Вечірній Київ
Фото: Вечірній Київ

Релігійній громаді вдалося зареєструвати право власності на будівлю, але земля, на якій вона стоїть, належить музею, тож адміністрації установи довелося йти до суду. 

Як встановив суд, наявність “храму” порушує вимоги пункту “а” частини 1 статті 91 Земельного кодексу України.

Незаконно збудований “храм” в центрі столиці обурював киян, тож вони зібрали необхідну кількість підписів під петицією, а депутати Київради постановили знести “каплицю” ще у 2018-му. 

Нагадаємо, що забудовник подав до суду на активіста Дмитра Перова через пост про знесення історичної будівлі на вулиці Жилянській. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter