У США жінці відмовилися робити аборт попри те, що плід мав смертельну патологію

Дата: 15 Травня 2024
A+ A- Підписатися

В американському штаті Теннессі жінці, на ім’я Бріанна Сесіл, лікарі відмовили в аборті, хоча плід мав смертельну патологію. Зрештою, жінка все ж змогла перервати вагітність, але втратила яєчник і маткову трубу.

Про це пише The Independent.

Бріанна Сесіл та її чоловік. Фото: The Independent

У січні 2023 року Бріанна була на 12-му тижні вагітності й тоді дізналася, що її плід має акранію – це вроджена повна або часткова відсутність кісток склепіння черепа, що виникає внаслідок порушень внутрішньоутробного розвитку. Лікарі повідомили жінці, що їй доведеться народжувати мертву дитину, бо та, ймовірно, помре в утробі до 20-го тижня вагітності.

Закони штату Теннессі забороняють переривати вагітність майже в будь-яких випадках, зокрема якщо в плода є серцебиття. Для лікарів, які проводять процедуру поза межами дозволених винятків, передбачено кримінальну відповідальність.

Тоді Бріанна вирішила зробити аборт в іншому штаті, в одній з клінік Чикаго. Проте за шість днів, коли жінка повернулася до Теннессі, вона відчула лихоманку й біль у спині. Бріанна зробила УЗД, яке виявило залишки тканин, що залишилися від плода. Їй надали необхідну медичну допомогу, проте за два дні в черевній порожнині жінки виявили дев’ятисантиметровий абсцес, який охопив деякі репродуктивні органи.

Лікарям довелося зробити Бріанні термінову операцію й видалити правий яєчник і маткову трубу.

За словами жінки, минув рік, але їй так і не вдалося завагітніти. Бріанна додала, що досі не відчуває себе нормальною людиною. Вона звинувачує в тому, що сталося, законодавців штату Теннессі та каже, що ті забрали в неї фертильність і можливість мати сім’ю. Бріанна також наголосила, що вагітні, які потребують аборту, не повинні відчувати, що їм потрібно просити дозволу на це в законодавців, які не мають медичної освіти.

Зараз Бріанна розмірковує над тим, щоб приєднатися до групи жінок, представлених Центром репродуктивних прав, яким було відмовлено в абортах і які зараз борються з державною забороною, просячи “ясності” щодо медичних винятків із цієї заборони.

Нагадаємо, що з моменту скасування постанови “Роу проти Вейда”, тобто з червня 2022 року, в американських штатах, які обмежили доступ до процедури аборту, 64 565 жінок завагітніли внаслідок зґвалтування.

На початку травня цього року губернаторка штату Аризона, демократка Кеті Гоббс підписала законодавчий акт про скасування закону 160-річної давності, який майже повністю забороняв аборти. У квітні 2024 року його відновив верховний суд штату.

Фото обкладинки: The Independent

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter