У Дніпрі показали стрічку про порятунок євреїв під час Голокосту в Криму

Дата: 14 Травня 2024
A+ A- Підписатися

13 травня до Дня памʼяті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни, у Дніпрі показали фільм про порятунок євреїв під час Голокосту в Криму.

Про це повідомила Об’єднана єврейська община України.

Кадр із фільму Ахтема Сеітаблаєва “Чужа молитва”

В історичній драмі “Чужа молитва” режисера Ахтема Сеітаблаєва розповідається історія кримської татарки Саїде Аріфової, яка під час Другої світової війни двічі врятувала 88 єврейських дітей-сиріт.

Події розгортаються в окупованому нацистами Криму в 1941–1944 роках. Вихователька дитячого будинку в Бахчисараї, попри смертельну небезпеку для власного життя, приходить на допомогу єврейським дітям, приреченим на смерть.

Кінопоказ відбувся в єврейському культурно-діловому центрі “Менора”. 

Перед початком присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять тих, хто загинув, боронячи Україну та Ізраїль на фронтах, адже в цих двох країнах знову війна. Також присутні згадали жертв терору, оскільки 13 травня в Ізраїлі відзначають Йом а-Зікарон – День пам’яті жертв загиблих у війнах Ізраїлю та жертв терору.

Фото: Об’єднана єврейська община України

Після фільму відбулось обговорення та жива розмова з нащадками українських Праведників народів світу.

Цьогоріч День памʼяті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни, що відзначається щорічно 14 травня з 2021 року, збігся з Днем незалежності Ізраїлю, який був започаткований 14 травня 1948 року і відзначається щорічно 5 іяра за єврейським календарем (цьогоріч це 13–14 травня).

Нагадаємо, 27 січня цього року, у Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту, в Києві родині Столярчуків вручили нагороду Праведників народів світу за допомогу, надану єврейському народу в роки Другої світової війни.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter