Українській родині з Києва присвоїли звання Праведників народів світу

Дата: 28 Січня 2024
A+ A- Підписатися

27 січня, у Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту, в Києві родині Столярчуків вручили нагороду Праведників народів світу за допомогу, надану єврейському народу в роки Другої світової війни.

Про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики.

Родина Столярчуків. Джерело: mcip.gov.ua

Держава Ізраїль на знак глибокої вдячності посмертно присвоїла почесне звання Володимиру та Павлині Столярчукам. Нагороду отримала праонука Праведників – Аліна Зінченко

Як повідомляється, Володимир і Павлина Столярчуки врятували Марію Мільман та її сина Михайла. Марія з чоловіком Іллею приїхали як молоді спеціалісти до села Комсомольське Вінницької області. Марія була вчителькою, Ілля – техніком у тракторному відділенні. У 1938 році у них народився син.

У 1941 році Іллю мобілізували, а Марія із сином опинилися в окупації. 9 вересня того ж року майже всіх євреїв села вбили нацисти. 

Коли Марію із сином гнали у колоні до розстрільних ровів, один з охоронців почув, що хлопчик говорить до мами українською мовою. Він вивів їх з колони й відпустив додому. 

Марія попросила про допомогу свою подругу Павлину Столярчук. Павлина з чоловіком Володимиром переховували матір із сином у себе вдома два місяці, поки не зробили їм нові підроблені документи, на прізвище Коваленко. 

До кінця війни Марія із Михайлом жили у селі Пирогівка, потім повернулися знов до Комсомольського, де після війни возз’єдналися з батьком. 

Після цього родина продовжувала підтримувати зв’язок зі Столярчуками. Рятівники стали для них майже рідними.

Нагадаємо, на початку лютого 2022 року Ізраїль відзначив ще сімох громадян України як Праведників народів світу: вони рятували життя євреїв за часів Другої світової війни.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter