Ізраїль визнав Праведниками народів світу ще сімох українців, які рятували евреїв

Дата: 01 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

Держава Ізраїль відзначила ще сімох громадян України як Праведників народів світу: вони рятували життя євреїв за часів Другої світової війни.

Про це повідомили на сайті “Радіо Свобода“.

Михайло Бродський передає нагороду Марії Жосул її правнучці Ользі Коханевич. Джерело: radiosvoboda.org / Сергій Нужненко

Церемонія нагородження відбулася в Києві в Національному музеї історії України часів Другої світової війни. Всіх сімох українців відзначили посмертно, тому нагороди отримували їхні рідні.

Зокрема, пам’ятними медалями та званням Праведників народів світу нагородили братів Петра та Ігната Павловських за порятунок сім’ї Міхаєля Грінштейна. Відзнаку отримали Володимир та Анатолій Павловські, відповідно – внук і правнук кожного з братів.

Відзначено також Олександру Байнак, яка врятувала життя Хани Шварцман та Леоніда Сітковецького. Нагороду отримала її правнучка Анастасія Байнак.

Юлію Банько вшанували за порятунок Давида та Бенека Зонненштейнів. Нагороду передали небозі жінки Владиславі Івановій та її синові – вони не змогли приїхати на церемонію через хворобу.

Павла та Марію Натарових відзначили за порятунок Раї Агранович-Задери, нагороду отримала їхня донька Іраїда Козачук.

Праведницею народів світу визнано Марію Жосул, яка врятувала Беллу Клеванську. Її нагороду отримала правнучка Ольга Коханевич.

Нагороди вручив посол Ізраїлю в Україні Михайло Бродський. У церемонії нагородження також узяли участь посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен, голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович, директор Національного музею історії України часів Другої світової війни Юрій Савчук, голова Всеукраїнської асоціації євреїв, колишніх в’язнів гетто і нацистських концтаборів Борис Забарко та інші.

За даними посольства Ізраїлю на 1 січня 2021 року, звання Праведника народів світу надано 2673 українцям. Наша країна посідає четверте місце за кількістю Праведників у світі після Польщі, Нідерландів та Франції.

Званням “Праведник народів світу” держава Ізраїль відзначає тих людей, які рятували євреїв від переслідування та знищення в роки Другої світової війни на території окупованої нацистами Європи. Вони отримують почесну грамоту та медаль, а їхні імена викарбовують у Яд Вашем – меморіалі Голокосту на горі Герцля в Єрусалимі.

Нагадаємо, що напередодні Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш закликав поширювати інформацію про Голокост серед молоді та протистояти сучасним виявам антисемітизму та ксенофобії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter