В ООН закликали поширювати інформацію про Голокост серед молоді

Дата: 27 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Напередодні Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш закликав поширювати інформацію про Голокост серед молоді та протистояти сучасним проявам антисемітизму та ксенофобії.

Як повідомляє офіційний портал ООН, сьогодні про Голокост чула лише половина дорослого населення, ще гірша ситуація із молоддю. 

Фото: УНІАН

В ООН нагадують, що ще 15 років тому запровадили спеціальну програму з просвітництва, мета якої зберегти пам’ять про трагедію Голокосту, щоб попередити акти геноциду у майбутньому. Програма з просвітництва передбачає розробку навчальних матеріалів, реалізацію освітніх проєктів, організацію дискусій, виставок, випуск серії фільмів та проведення курсів з підвищення кваліфікації.  

Генсек ООН та нью-йоркський рабин Шнайдер на зустрічі, приуроченій до Дня жертв Голокосту, також засудили використання символів Голокосту противниками вакцинації від COVID-19.

“У розпал пандемії, коли в суспільстві обговорюється обов’язкова вакцинація та носіння масок, “антивакцинатори” в Канзасі приходять на публічні зустрічі із жовтими зірками на грудях, тим самим прирівнючи себе до жертв Голокосту. Я сам був змушений носити на одязі жовту зірку, яка означала, що я не людина і що на мене чекає смерть. Якщо хтось після 1945 року ходить із жовтою зіркою, це не означає, що він чогось не знає. Ні, це ознака запеклої ненависті”, – сказав Шнайдер.

Як відомо, Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту проголошений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 1 листопада 2005 року в пам’ять про жертв нацистського терору під час Другої світової війни.

Україна на державному рівні приєдналася до відзначення цієї міжнародної дати у 2012 році (Постанова ВРУ від 5 липня 2011), хоч і була однією з шести країн – ініціаторів прийняття оонівського документа.

Дата 27 січня обрана не випадково: саме цього дня 1945 року війська 1-го Українського фронту звільнили в’язнів найбільшого гітлерівського концтабору смерті Аушвіц-Біркенау неподалік польського Освенціма.

Офіційно визнано, що протягом Голокосту нацисти вбили до 6 мільйонів людей.

Більша частина фактичних вбивств євреїв під час Голокосту відбувалася в таборах смерті в окупованій Польщі, переслідування євреїв, їх виселення у гетто і депортація з їхніх будинків відбувалися на очах у їхніх неєврейських сусідів в містах та селищах по всій Європі.

За інформацією Інституту національної пам’яті, 1,5 мільйона вбитих євреїв були з території сучасної України. Адже лише в Бабиному Яру в Києві 29–30 вересня 1941 року нацисти розстріляли понад 33 тисячі київських євреїв.

Голокост з давньогрецької перекладається як “всеспалення” й означає систематичне переслідування і знищення (геноцид) євреїв нацистською Німеччиною і колабораціоністами протягом 1933–1945 років. У ширшому розумінні, голокост – систематичне гоніння і знищення людей за ознакою їхньої расової, етнічної, національної приналежності, сексуальної орієнтації або генетичного типу як неповноцінних, шкідливих.

Світова спільнота у День пам’яті жертв Голокосту не тільки згадує жертв людиноненависницької політики, але й засвідчує прагнення до боротьби з антисемітизмом, расизмом та всіма іншими формами нетерпимості, які можуть призвести до цілеспрямованого насилля стосовно окремої групи людей.

У Києві 27 січня відбудуться такі заходи:

10-00 – Український центр вивчення історії Голокосту та Goethe-Institut в Україні проведуть онлайн симпозіум на тему: “Українське суспільство і пам’ять про Голокост: наукові та освітні аспекти”.  https://youtu.be/uR0BFtwn0uk

10-30 – У Києві в символічній синагозі “Місце для роздумів” у Бабиному Яру відбудеться спільна молитва рабинів, організована Меморіальним центром Голокосту “Бабин Яр” за участю київського міського голови Віталія Кличка, а також міністра культури та інформаційної політики України Олександра Ткаченка. Спільну молитву проведуть головний рабин України Моше Реувен Азман та головний рабин Києва Йонатан Бін’ямін Маркович.

15-00 – Відбудеться Всеукраїнська онлайн акція та Меморіальна церемонія пам’яті жертв Голокосту “Шість мільйонів сердець”. У заході візьмуть участь державні діячі України, глави дипломатичних місій, колишні в’язні гетто і концтаборів, рабини та громадські діячі. Захід проводить Єврейський форум України за підтримки КМДА та AEEJ. Трансляція на фейсбук-сторінці Єврейського форуму України.

18-10 – Відбудеться брифінг в рамках програми заходів до Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту, яка включає спеціальний показ оскароносного італійського фільму “Сад Фінці-Контіні”. Учасники: Надзвичайний і Повноважний Посол Італійської Республіки в Україні П’єр Франческо Дзадзо; директор Італійського інституту культури в Україні Едоардо Крісафуллі;  гендиректор Київського міжнародного кінофестивалю “Молодість” Андрій Халпахчі.  Після брифінгу у програмі: трансляція відеоконцерту традиційної єврейської музики, за участю композитора і кларнетиста Габріеля Коена, піаніста П’єтро Луссу та співачки Барбари Ерамо – концерт створений спеціально до цієї дати. Також відбудеться спеціальний показ фільму “Сад Фінці-Контіні”, який здобув премію “Оскар” за найкращий фільм іноземною мовою у 1972 році, нагороду “Давид ді Донателло” та низку інших престижних фестивальних та професійних кінонагород (фойє залу “Кіноман” кінотеатру “Жовтень”,  вул. Костянтинівська 26).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter