У травні Косово планує запровадити одностатеві союзи

Дата: 26 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Прем’єр-міністр частково визнаного Косова Альбін Курті заявив, що уряд планує запровадити одностатеві союзи вже в травні. Цей захід є кроком на шляху до приєднання країни до Ради Європи.

Про це пише Euroactiv.

Уряд Косова, підсвічений кольорами ЛГБТ-прапора. Фото: Republika Post

Наразі Чорногорія є єдиною країною Західних Балкан, яка дозволяє і визнає одностатеві цивільні союзи. Попередня спроба запровадити їх у Косові була відхилена парламентом у 2022 році.

“Косово прагне незабаром стати другою країною на Західних Балканах, яка пропонує своїм громадянам право на одностатеві цивільні союзи. Ми наполегливо працюватимемо, щоб ухвалити це найближчим часом”, – зазначив Курті.

Це зробить Косово першою країною з мусульманським населенням, яка легалізувала одностатеві союзи. Згідно з останнім переписом 2011 року, 95,6% населення визнали себе мусульманами, нинішній перепис триває.

На відміну від 2022 року, коли парламент Косова провалив легалізацію одностатевих союзів, тепер Курті має підтримку більшості депутатів від своєї партії на голосуванні, запланованому на травень. Він впевнений, що закон ухвалять, але для цього він повинен переконати 11 депутатів від опозиції.

Видання Euroactiv припускає, що за допомогою цієї поступки Курті сподівається схилити терези на користь вступу своєї країни до Ради Європи. Він також пообіцяв “розв’язати проблеми щодо косовсько-сербської меншини” після напруженості на півночі країни.

За приєднання Косова до Ради Європи голосуватиме комітет, який складається з міністрів закордонних справ держав-членів. Приєднання означало б важливе визнання для Косова. Сербія, яка вважає територію Косова своєю, погрожувала вийти з організації, якщо частково визнана республіка стане членом Ради Європи.

Нагадаємо, що у березні Нижня палата парламенту Таїланду ухвалила законопроєкт про одностатеві шлюби, 399 депутатів проголосували за і 10 – проти. Отже, незабаром Таїланд стане 37-ю країною світу та третьою країною Азії (після Тайваню та Непалу), де дозволяється укладати одностатеві шлюби. В Ізраїлі їх укладати не дозволяється, але визнаються такі шлюби, укладені за кордоном.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter